Hallgassa élőben!

Száz gyerek vett részt a napközis Napraforgó Táborokban

Immár kilencedik éve annak, hogy megszervezik a napközis Napraforgó Alkotótáborokat. Az ez évi táborok témája az indiánok voltak, a „törzseknek” a bihari szabadidő- és horgásztó adott otthont, július 5–9., illetve 12–16. között.

Törő Enikő

A második tábor utolsó napján látogattunk ki a gyerekekhez, akiket ekkorra már teljesen átjárt az ,,indián szellemiség”. A táborozók általuk festett pólót viseltek, saját maguk készítették a ,,fegyvereiket”, sátrat is állítottak, sőt, az arcuk is ki volt festve és már az íjászkodás csínját-bínját is elsajátították. Herman Ferenc programszervező elmondta, hogy a dél-amerikai indiánok kultúrájával és az általuk használt eszközökkel ismerkedhettek meg a gyerekek, a kézművesfoglalkozásokon elkészítettek minden szükséges ,,fegyvert”, többnyire kartont, anyagot felhasználva. A táborozókat 4–4 indiántörzsre osztották: apacsok, kajovák, komancsok és sziúk, mindegyik törzsnek volt sátra és zászlaja. A hét folyamán több törzsek közti ,,harc” is zajlott, az egyik ezek közül az volt, hogy el kellett csenni egy másik törzs zászlaját, melyet csak az általuk kitalált feladat elvégzése után adhattak vissza. A gyerekek kreativitása határtalan, így olyan feladatokat adtak, hogy száz kőre kellett festeni, vagy száz levélre masnit kötni.

A gyerekek egyébként együtt reggeliztek, uzsonnáztak és ebédeltek, sőt busszal vitték ki őket a tóhoz és vissza Nagyváradra. Egész nap ivóvíz állt rendelkezésre, és a foglalkozások nagy része árnyékban zajlott. A táborban zajló programokat Herman Ferenc mellett Perecz-Simó Annamária, Kuzsma Andrea, Vass Anna, Marin Lucia, Soós Orsolya és Halász Tünde vezette, a szervezést pedig az Ovisuli Egyesülettel közösen valósították meg. Az Ovisuli Egyesület elnöke, Pető Dalma elmondta, hogy jövőre már tízéves lesz a Napraforgó Alkotótábor, és meglepetéssel készülnek, hogy megköszönjék a bizalmat és a táborozóknak a részvételt.

Természettábor

Továbbra is lehet jelentkezni a július 26–31. között tartandó ottalvós Zöld táborba, ahová a 6–8 éves gyermekeket várják. A tábor célja az, hogy a gyerekek több információt szerezzenek a környezetvédelemről, az egészséges táplálkozásról és életmódról, a körülöttük lévő világról. A foglalkozásokon lesz madárles, kecskefarm-látogatás, újrahasznosítás, kézműves-foglalkozások, számháború, akadálypálya, bátorságpróba és tábortűz is, ezeket Kuzsma Andrea óvónő, Herman Tünde és Csengeri Bicsak Aranka tanítónő, valamint Herman Ferenc színművész vezeti és felügyeli. A felügyelő és foglalkozásvezető tanárokon kívül lesznek meghívott szakemberek is, akik egy-egy néhány órás programot vezetnek le. A tábor részvételi díja 650 lej, mely tartalmazza a szállítást, a reggelit, az ebédet, a vacsorát és az uzsonnákat, valamint a programokat is. Jelentkezni a 0728-970-848-as (Herman Ferenc) telefonszámon lehet.

Fotók: A szerző felvételei

 A Napraforgó lett idén Magyarország tortája
Kihirdették többek között Az ország cukormentes tortája és a Magyarország kenyere címek győzteseit is.
Brutálisat villantott egy autóban Tóth Andi
A szexi énekesnő újabb nagyon dögös képpel készült rajongóinak.
Biztos, hogy jövőre nem módosul a középiskolai felvételi módszertana
Gyönyörű képeken mutatja be Váradi Levente a magyar néptáncot
A fotográfus kötete Végtelen motívum – Hetvenéves a Magyar Állami Népi Együttes címmel jelent meg.
A nap hőse lett a vaskohsziklási tűzoltó