Verseny

2024.05.07. 15:44

Szingapúri karmester nyerte a váradi versenyt

Alvin Arumugam nyerte meg az április 26. és május 2. között zajlott nagyváradi nemzetközi karmesterversenyt.

Forrás: Facebook/Orchestra's Conductor

Pap István

A közel egyhetes megmérettetés a május 2-án a színházban rendezett gálakoncerttel zárult, ami a verseny döntője is volt egyben. A hangversenyen a három döntőbe jutott karmester vezényelt, a gálakoncert szólistája Răzvan Popovici brácsaművész, az est házigazdája pedig Cristian Oroşanu, a verseny elnöke volt. A versenyre a világ minden tájáról hívtak karmestereket, korhatár nélkül. A Cristian Oroșanu karmester által kitalált új versenykoncepció lényege az, hogy a legjobb dirigenseket nem egy zsűri, hanem maguk a zenekar tagjai választják ki. A nagyváradi megmérettetésre a világ minden tájáról több mint kétszázan jelentkeztek online, akik közül 70 karmestert választottak ki a váradi fellépésre, 18 versenyző jutott be az elődöntőbe, a döntőben pedig három karmester mérte össze tudását. A gálaesten elsőként a Kínából érkezett Jiannan Cheng lépett a pulpitusra, aki Max Bruch brácsára és zenekarra komponált Románcát (op. 85) és W. A. Mozart 30. (K.202) Szimfóniáját dirigálta. Majd következett Ken-Wassim Ubukata Franciaországból, aki Carl Maria von Weber Andante és Rondo ungarese (op. 35) című kompozícióját és Mozart K.297 jegyzékszámú 31. Szimfóniáját vezényelte a nagyváradi filharmonikusokkal. 

Alvin Arumugam

A harmadikként fellépő Alvin Arumugam Gustav Holst Lyric Movement című kompozícióját, majd Mozart 35. számú Szimfóniájának (K. 385) megszólaltatását irányította. A három karmester produkciója után a zenekari tagok élőben szavazhattak egy alkalmazás segítségével, a voksok grafikonja pedig a képernyőn jelent meg. A szavazás lebonyolítása, illetve összesítése alatt Răzvan Popovici és Adrian Vasile három duót adtak elő Bartók Béla 44 hegedűduójából (Erdélyi tánc, Rutén nóta, Ugyan, édes komámasszony). Majd következett az eredményhirdetés: harmadik lett Ken-Wassim Ubukata, aki 1500 eurós díjban részesült, a második helyen végzett Jiannan Cheng, akinek 2000 eurós jutalmat adtak, az első helyezett pedig a szingapúri Alvin Arumugam lett, aki az első hely mellett 2500 euróval is gazdagodott. A nyertes karmester kétszer vezényelheti a váradi filharmonikusokat, a második helyezett kínai dirigens pedig egyszer állhat majd az itteni együttes élén. Ugyanakkor Alvin Arumugam meghívást kapott, hogy fellépjen a bulgáriai Vratsa Filharmonikus Együttessel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában