MAI ÉVFORDULÓK
Január 27. ezen a napon
MAI ÉVFORDULÓK Január 27. ezen a napon
Holokauszt emléknap Európában. (78 éve)

Az Auschwitz-Birkenau koncentrációs tábor felszabadításának emlékére.

78 éve
1945
Megszületett Harsányi Zsolt író, újságíró, műfordító, színigazgató, a szórakoztató irodalom népszerű szerzője. (136 éve)

A két világháború közötti időszakban volt népszerű.Harsányi Zsolt író, újságíró, műfordító, színigazgató, a szórakoztató irodalom népszerű szerzője.

136 éve
1887
Thomas Edison szabadalmaztatta az elektromos izzólámpát. (143 éve)

Edison 1879. december 24-én, karácsony estéjén, Menlo Park-i villájában mutatta be az izzólámpát. A világítótestet egy szénszál képezte, amely légmentes üvegbúrában izzott. Ekkor hétszáz villanykörte gyulladt ki a laboratórium parkjában. Riporterek és turisták hada érkezett New Yorkba, ámulva ünnepelték a tudóst, aki egy csapásra világhírű lett.

143 éve
1880
Megszületett Lewis Carroll angol meseíró, költő és matematikus, fotográfus, az Alice Csodaországban írója. (191 éve)

Eredeti neve: Charles Lutwidge Dodgson. Matematikusként csaknem harminc évig tanított Oxfordban. Két könyvet írt logikai játékokról.

191 éve
1832
Megszületett Galgóczy Károly mezőgazdász, közgazdász, statisztikus, történész, ügyvéd, gazdasági író. (200 éve)

Teljes nevén: Salgó-galgóci és ecsegi Galgóczy KárolyAz Országos Magyar Iparegyesület, az Első Magyar Gőzhajótársaság és az Erdélyi Gazdasági Egyesület egyik megalapítója, az MTA tagja. Liberális közgazdasági és mezőgazdasági munkáiban a kapitalista fejlődést szorgalmazta. Számos műve több vonatkozásban ma is történeti forrásértékű.

200 éve
1823
Megszületett Wolfgang Amadeus Mozart osztrák zeneszerző, karmester (Varázsfuvola, Don Giovanni). (267 éve)

Wolfgang Amadeus Mozart 1756. január 27-én született Salzburgban, a mai Ausztria területén Osztrák zeneszerző, az ún. "bécsi klasszikus" stílus és egyúttal az egész zenetörténet egyik legnagyobb muzsikusa.  Csodagyermekként bejárta majdnem egész Európát: első útján 1762-ben Münchenben és Bécsben lenyűgözi tudásával a hozzáértőket és az arisztokratákat egyaránt. A következő évben egy hosszabb út veszi kezdetét, a német hercegségeken keresztül Párizsba, majd Londonba utazik. Ezen az úton írja első opuszait. 1769-ben apja mellett a fiatal Mozart is állást kap a salzburgi hercegérsektől, de még ebben az évben Itáliába indul. Rómában nagy feltűnést kelt azzal, hogy egyszeri hallás után, emlékezetből leírta Allegri Miserere-jét. 1781-ben független muzsikusként Bécsben telepedett le. 1782-ben elvette feleségül Konstanze Webert, a Mannheimben megismert Weber család középső lányát. Hat gyermekük született, de csak kettő élte meg a felnőttkort. Mozart Bécsben közeli kapcsolatba került Haydnnal és van Swieten báróval, 1785-től a szabadkőműves páholy tagja lett. Az 1786-ban komponált Figaro házasságának a bécsi bemutatót követő prágai előadás hozta meg az igazi sikert, a következő operát, a Don Giovannit Mozart már prágai felkérésre írta. Az egyre súlyosabbá váló anyagi körülmények beárnyékolták Mozart életének utolsó éveit: a Cosi fan tutte, a La clemenza di Tito és a Varázsfuvola időszakában a zeneszerző levelei már kétségbeejtő pénzügyi helyzetről tanúskodnak. A zenetörténészek különböző véleménnyel vannak afelől, miként romlott meg a zeneköltő egészségi állapota. Különösen vitatott, hogy mikor ismerte fel halála fenyegető közelségét. A romantikus álláspont szerint Mozart állapota fokozatosan romlott, és művei tükrözik a fokozatokat. Manapság azonban néhány zenetörténész, fölhasználva Mozart utolsó évében folytatott levelezését, azt állapította meg, hogy Mozart jó hangulatban volt; családja és barátai számára megdöbbentő módon, hirtelen halt meg, 1791.december 5-én a Requiem írása közben, amelyet egy titokzatos, meg nem nevezett megrendelőjének komponált. Mozart halálának közvetlen oka a halotti bizonyítvány szerint is vitatott. A legvalószínűbb a higanymérgezés vagy reumatikus láz. Az egyik feltételezés az volt, hogy Mozarttal a szabadkőművesek végeztek, mivel A varázsfuvolával túl sok szabadkőműves titkot árult el.

267 éve
1756
Megszületett Árpád-házi Szent Margit, IV. Béla leánya. (781 éve)

Klissza várában született Szent Margit 1242-ben. Szülei felajánlották Magyarországért. Margit négy éves korában a veszprémi domonkos apácákhoz került, és ott gondos nevelésben részesült. Később a Nyulak szigetén lévő zárdába került át, amelyet atyja építtetett. Visszautasította II. Ottokár cseh, és Anjou Károly szicíliai király házassági ajánlatát. 1261-ben ünnepélyes fogadalmat tett. Az önfegyelmezés és keresztény szeretet példaképe. A legalacsonyabbrendű munkát is szívesen végezte, és a legrosszabb ruhákban járt. Napjait munkában, éjszakáit imádságban töltötte. 1271 január 18-án halt meg.

781 éve
1242