Búcsú

2024.05.07. 18:08

Végső nyugalomra helyezték Farkas László nagyváradi helytörténeti írót

„A halál tulajdonképpen hazatérés” – hangsúlyozta Pék Sándor székesegyházi esperes-plébános Farkas László gyászszertartásán, melyet kedd délben tartottak a Steinberger kápolna előtt a Rulikowski temetőben.

A szerző felvétele

Ciucur Losonczi Antonius

Beszédében Pék Sándor esperes-plébános hangsúlyozta: nagy fájdalommal, de Isten akaratában való megnyugvással veszik körül a gyászolók Farkas László urnáját. Fájdalmas az elszakadás, az ismerős arcot már nem látni, nem hallani a megszokott hangot, de tudjuk azt is, hogy az életünk ajándék Istentől. Egyikünk sem tett érte, nem dönthettünk a térnek és az időnek a pontjairól, arról, hogy hova akarunk születni, vagy arról, hogy milyen legyen a bőrünk színe, az anyanyelvünk. Istennél nem az idő, hanem a lehetőségek számítanak, s akár egyetlen nap is lehet szeretni, mosolyogni, megbocsátani, vagy ennek az ellenkezőjét tenni. A halál pedig csupán emberi szó, hiszen hitünk fényében az Istentől ajándékba kapott élethez hozzátartozik a halál, azaz az őhozzá való hazatérés is.

Farkas László tehát hazatért ahhoz a szeretethez, ahhoz az akarathoz, amely őt létre hívta, és hazavárta. 1953-ben született Nagyváradon. Boldog gyermekkorát élte Váradőssiben, aztán Jászvásáron tanult szakmát, de visszatért szülővárosába, itt állt munkába. Első párjától, Erzsébettől Krisztina lánya született, 1977-ben, majd a család egysége felbomlott. Új társra talált Katalin személyében, akitől második gyermeke, László született 1987-ben. A rendszerváltozás után kezdte bontogatni szárnyait az írás terén, és ezt haláláig előszeretettel gyakorolta. Két könyve jelent meg, és a harmadik kötetén dolgozott. Nagyvárad szerelmese volt, Péter I. Zoltán néhai nagyra becsült helytörténésztől tanult, és önmagát amatőr helytörténésznek vallotta. Lokálpatriótaként lelkesen gyűjtögette a történeteket, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megmaradjon Várad nagyjainak szellemi hagyatéka – fogalmazott a tisztelendő.
Imájában Tőkés László ny. református lelkipásztor, volt püspök kitért arra, hogy Farkas László példaadóként az Isten útjain járt, az ő igazságát kereste. Öröksége pedig írásaiban, könyveiben is hátramaradt. Elkötelezett közéleti ember volt a közöny és az elbizonytalanodás világában – fogalmazott Tőkés László.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában