Beruházás

2024.05.07. 08:13

Uniós pénzből fejlődik a váradi közszállítási infrastruktúra

A nagyváradi önkormányzat közel 56 millió eurós projekt keretében akar új autóbusz-telephelyet építeni, illetve korszerűsíteni a villamosremízt. Az erre vonatkozó projektet a múlt héten nyújtották be finanszírozásra.

Forrás: PMO

BN-összeállítás

A tervezett beruházás 279 millió lejes költségvetése rekordnak számít, ugyanis a nagyváradi önkormányzatnak ez a legnagyobb értékű projektje, amelyet a jelenlegi költségvetési ciklusban a mobilitási finanszírozási tengelyhez benyújt, hívta fel rá a figyelmet Ovidiu Guler, a polgármesteri hivatal nemzetközi finanszírozású menedzsmentigazgatóságának a helyettes vezetője. A helyi önkormányzat a teljes költségvetésből 144,7 millió lejt, azaz körülbelül 29 millió eurót szeretne uniós forrásból, konkrétan a 2021–2027 Közötti Észak-nyugati Regionális Programból elnyerni, ugyanis ez a maximális összeg, ami erre a projektre az uniótól lehívható, a különbözetet pedig a helyi költségvetésből állja majd a város.

A nagyszabású projekt lényegében három beruházást foglal magában, hogy ezzel is növeljék a pályázat sikerét az elbíráláskor. Az egyik az Atelierelor utcai villamosremíz korszerűsítése, a másik egy új autóbusz-telephely építése, a harmadik pedig bicikliút kialakítása a December 22. park és a Grigorescu lakónegyed között.

Forrás: PMO

Az önkormányzat teljesen fel akarja újítani az 1983-ban átadott villamosremízt. Többek között építenek egy új csarnokot, ahol a villamosok javítását és karbantartását végzik majd. Helyet kap majd a létesítményben egy árnyékoló és napellenző tető is, amely alatt a villamosok parkolnak majd, aminek köszönhetően telente nem kell majd jégteleníteni a járműveket, mielőtt kifutnak a depóból. Szintén a korszerűsítés jegyében felújítják az összes belső villamossínt és váltót. Míg tehát a depót felújítják azon a helyszínen, ahol jelenleg is van, a Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) autóbusz-telephelyét felszámolják, és helyette egy újat építenek az Ugar/Ogorului utcai ipari parkban. Mint arról már többször beszámoltunk, az elképzelések szerint az új telephelyen két, egyenként egyemeletes épület lesz, az ingatlanokban irodák, illetve szerelőműhely kap majd helyet, lesz továbbá üzemanyagtöltő állomás és két napellenző, illetve árnyékoló tető is, amelyek alá a buszok beparkolhatnak majd. Az egyik napellenző alá a belsőégésű motorral működő buszok kerülnek, a másik alá az elektromos járművek, ezért itt elektromos töltőállomást is kihelyeznek. A javítócsarnokban hét busz javítását lehet majd végezni egyszerre, de lesz itt öltöző, mosdó, az emeleten pedig irodák és konferenciaterem is. A jelenlegi autóbusz-telephelyet a város valószínűleg ingatlanfejlesztőknek adja el, tekintettel arra, hogy a környéken nagy ütemben épülnek ki a lakónegyedek.

Ami a bicikliutat illeti, annak hossza körülbelül egy kilométer lesz, szélessége pedig 2,5 méter. A kerékpárút a Grigorescu lakónegyedbe vezető felüljárótól indul és a Rapsodiei és a Thurzó Sándor utcai körforgalomtól kezdve a Fogarasi/Făgăraşului utcai körforgalmon át a December 22. parknál lévő bicikliútig halad majd. Mivel nagy beruházásról van szó, ezért a munkálatok leghamarabb a jövő év második felében kezdődhetnek csak el. „Amint a projekt finanszírozását jóváhagyják, amelynek elbírálása több hónapot is igénybe vehet, megszervezik a műszaki projektek kivitelezésére vonatkozó pályázatot” – magyarázta Ovidiu Guler a Bihoreanul hetilapnak. Hozzátette, hogy a tényleges munkálatokra csak azt követően írják ki a tendert. „Attól függően, hogy mikor kapjuk meg a műszaki projekteket, a munkálatok kivitelezésére valamikor a jövő év első felében lesz kiírva a pályázat” – részletezte Guler, tehát ha minden rendben halad, akkor 2025 őszétől kezdődhetnek a munkálatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában