Hallgassa élőben!

Schumanni kontrasztok a nagyváradi filharmónia csütörtöki esti koncertjén

Alpaslan Ertüngealp vendégkarmester vezeti a nagyváradi filharmónia ma este hét órakor kezdődő szimfonikus hangversenyét, melynek műsorán Robert Schumann (1810–1856) Manfred-nyitánya (op. 115) és II., C-dúr szimfóniája (op. 61) hangzik el.

Tóth Gábor

Ezúttal ismét internetes sajtóközleményben kaptuk a filharmónia értesítését aktuális koncertjükről. A meghívott törökországi, görög származású, Magyarországon élő dirigens, Alpaslan Ertüngealp (sz. 1969, Isztambul) munkássága szorosan kötődik az elmúlt évtizedek magyarországi zenei életéhez, Nagyváradon pedig 2017-ben vezényelt először. Zeneakadémiai tanulmányait Budapesten végezte, a Szombathelyi Szimfonikusok vendégkarmestere, majd zeneigazgatója volt (2009-ig), Szolnokon nemzetközi karmesterkurzust alapított és vezet. Magyarország jelentős zenekarain kívül Európa-szerte dolgozott neves szimfonikusokkal, fesztivál- és kamarazenekarokkal, Szentpétervártól Berlinen át Londonig, Luzerntől Torinóig, és komoly nemzetközi szakmai tapasztalatokat szerzett Claudio Abbado karmesterasszisztenseként is. Legutóbb 2019 őszén láthattuk Nagyváradon vezényelni. Több terv is volt az elmúlt pandémiás év alatt, hogy újra meghívják Váradra, kettő konkrétan tavaly ősszel vérzett el sajnos az utolsó előtti pillanatokban: az október 8-i, illetve a már zárt kapus november 13-i koncert és azok próbái előtt.

Manfred (ön)száműzetett bolyongásáról, rágódásairól, látomásairól a svájci Alpokban és annak transzcendens vidékein végtelenül lehetne beszélni. Mások már megtették, maga Byron, de például Csajkovszkij is egy bő szimfóniában. Kétségtelenül Byron és Schumann részéről is önéletrajzi indíttatású e magát Prométheuszivá kinőtt téma megközelítése. Most csak egy kedvcsináló idézettel és néhány részinformációval előzzük meg Schumann 1848-ban komponált, Byron 1817-ben kiadott Manfred c. drámai költeményéhez írott kísérőzenéjének hősi hangvételű nyitányát. „A bölcset ingereltem, míg megőrült, s orákulummá tettem a buták mondásait, vezetni a világot” – szól a kiúttalan valóságra ébresztően Byron Végzet-alakja a Manfred második felvonásának utolsó jelenetében (Ábrányi Emil fordításában). Van valami betegesen-romantikusan közös Byron, alias főhőse, Manfred, illetve a kései Schumann külvilágtól irtózó zsigeri költői szenvedésében, művészi felsőbbrendűségi komplexus, mely alkotói delíriumhatárokat feszeget, Schumann esetében később sajnos a józan elmeállapot és az élet határát is. Jó türelmi lecke lehet ez a példa a mostani világi állapotokban, érdemes zenei szempontból ráhangolódni, miként érezhette magát az op. 115 komponálása idején a Zwickauból művészi útkeresésre-bolyongásra indult Tondichter. A zenei drámától és lírától nem mentes a II. szimfónia sem, de persze bővelkedik a schumanni ujjongáskitörésekben is – a műről szokás elmondani, hogy tulajdonképpen időrendben a harmadik szimfónia, mert a negyedik egy korábbi változata megelőzi. Schumann talán egyik legszebb sóhajmotívumára lehet majd számítani – a romantikában divatossá vált scherzo- és lassútétel cseréje miatt ezúttal – a harmadik rész elején. Mindenesetre ha ezzel a sóhajjal Schumann csak aktualizálja is affektusban a 19. században „feltámasztott” J. S. Bachot, de új érzelmi alapokat tesz le kései Wagner-zenedrámahősök számára. Jó zenehallgatást!Nyári tábor segíti az egyszülős családokat (videó)
Az Egyszülős Központban csak 1500 forintot kell befizetniük a szülőknek azért, hogy a gyerekük egy hetet tölthessen ott tartalmasan.
Merész! Alig takarja a fürdőruha Tolvai Reni melleit
Az énekesnő forró képpel nyomja fel még jobban a nyári hőmérsékletet.
Folyamatosan nő a nők ellen elkövetett erőszakos bűncselekmények száma
Azonban az elkövetők büntetései túl enyhék.
Koronavírus-járvány: Románia is átkerül a brit kormány zöld utazási listájára
A brit közlekedési minisztérium szerda esti tájékoztatása szerint vasárnaptól több EU-tagállam átkerül az angliai utazási lista zöld kategóriájába, vagyis az Angliába érkezők számára karanténkötelezettségtől mentesített országok csoportjába.
Negyedszer marasztalták el Székelykeresztúr polgármesteri hivatalát a csak magyarul kiadott helyi lap miatt
Negyedszer marasztalta el a 97,9 százalékban magyar anyanyelvűek által lakott Székelykeresztúr polgármesteri hivatalát a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) a csak magyarul kiadott helyi lap miatt.