Találkozó

2024.04.26. 13:28

Kiállítással ünnepelték a magyar népviselet napját

Fotó: Fórián Andrea

Ciucur Losonczi Antonius

A magyar népviselet napja alkalmából április 24-én Biró Rozália parlamenti képviselő kezdeményezésére kerekasztal-beszélgetést szerveztek a várban működő EFA Kiállítási Központ Matei Stegerean Galériájában, ahol ebből az alkalomból a Tóth István fotóművész vezette Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület egy egynapos tárlattal készült. A szép számú érdeklődőt a székely ruhába öltözött Biró Rozália köszöntötte, aki beszédében kiemelte e nap és a magyar népviselet jelentőségét. Felidézte, mekkora feltűnést keltett, amikor székely népviseletben jelent meg 1990-ben egy március 15-i ünnepségen. Tóth István arról beszélt, hogy már gyermekkorában megkedvelte a szülőhelyén, Tótiban, a Küküllőről származott tanító nénijének betudhatóan a magyar néphagyományt, és ennek keretén belül a magyar népviseletet. Ismertette a 2008-ban általa fotózott és Bihar Megyei Tanács anyagi támogatásával kiadott Bihari magyar néphagyomány című albumot, illetve azt a vándorkiállítást, mely számos európai városba és a dél-korai JeonJu városi múzeumába is eljutott a szerző és Biró Rozália jelenlétében.

Fotó: Fórián Andrea

Pásztor Gabriella, az RMDSZ Nőszervezetének nagyváradi elnöke bemutatta dédnagyapja népviseleti nadrágját, Székely Hajnal, a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesületének ügyvezetője pedig a felmenőitől örökölt hárászkendőjét. Molnár Júlia színművész arra biztatta a fiatalokat, hogy legyenek büszkék a magyar  népviseletre. Béres Csilla magánének szakos tanár bemutatta a megjelent néptánccsoport tagjait, akik szívesen viselik népviseletüket a különféle ünnepek alkalmából. Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes, az RMDSZ Nőszervezetének Bihar megyei elnöke az autentikus köröstárkányi népviseletre hívta fel a figyelmet. Elismerően beszélt a magyar népviseletről a tárkányi Micle Rozália tanító és a Borsról érkezett Magy-Máté Enikő iskolaigazgató is. A találkozó végén a résztvevők elénekelték a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalt és egy csoportképet készítettek a vár udvarán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában