Beruházások

2024.04.25. 16:58

Gőzerővel pályázik az uniós projektekre a váradi önkormányzat

Májusban lejár az Északnyugati Regionális Fejlesztési Ügynökséghez benyújtható több projekttípus határideje, ezért a Nagyváradi Helyi Tanács több, a városvezetés által kidolgozott elképzelést szavazott meg, amelyeket majd benyújtanak finanszírozásra.

Forrás: PMO

Pap István

A nagyváradi önkormányzat gőzerővel készül az uniós projektek benyújtására. Ennek bizonysága volt a csütörtöki nagyváradi helyi tanácsülés, amelyen futószalagon szavazták meg a tanácsosok az uniós finanszírozásra benyújtandó tervezeteket. Az ülésen Florin Birta polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy az önkormányzat azokat a projekteket készítette elő, amelyeket az Északnyugati Regionális Fejlesztési Ügynökséghez fognak benyújtani a 2021–2027-es uniós költségvetési ciklusban a zöldövezetek, a városrehabilitáció és a városi mobilitás tengelyekben hozzáférhető pályázati alapokhoz. Nagyváradnak előre meg van ítélve 40 millió euró a városi mobilitás tengelyben, 9,2 millió euró a zöldövezetek, illetve 11 millió euró a városrehabilitáció tengelyben, viszont nagyon közelednek a benyújtási határidők – május 7., május 2., illetve május 21. –, ezért az önkormányzat különböző igazgatóságai megfeszített munkát kellett végezzenek az elmúlt időszakban, hogy időben befejezhessék a pályázatokat. Florin Birta elmondta, hogy első körben a városi mobilitás és a zöldövezet tengelyekhez nyújt be projekteket az önkormányzat összesen mintegy 110 millió euró értékben, ami körülbelül 200–210 százalékkal magasabb összeg, mint a hozzáférhető uniós támogatás.
A helyi tanács vita nélkül szavazta meg ezeket az előterjesztéseket, melyeket felsorolni is sok: a város műszaki igazgatósága által kidolgozott elképzelések közé tartozik a Vitéz/Decebal út és a Körös/Vladimirescu utca kereszteződésében épülő közúti aluljáró, több különböző park és zöldövezet felújítása, a Sebes-Körös bal partjának rendezése a Densușianu hídtól Magyarország irányába. Az önkormányzat nemzetközi finanszírozású projektek menedzsmentigazgatósága is előkészítette a maga pályázatait, melyek közé tartozik új autóbuszok vásárlása, a Teleki/Primăriei utca, valamint a Kápolna (Rahovei) tér felújítása, a Sebes-Körös jobb partjának rendbetétele az Ezredévi emléktértől (Libertății tér) az Emilian Mircea Chitul utcáig, illetve a bal parti munkálatok finanszírozása a Szent László híd és a neológ zsinagóga között. Szerepel továbbá az uniós projektek között egy gyalogos híd építése a Sebes-Körösön a Hilton hotel közelében, illetve szintén több park- és zöldövezet felújítási projektje. És ez még nem minden, mert Florin Birta bejelentette, hogy hétfőn egy azonnali helyi tanácsülést kell majd tartani, mert van még néhány projekt, melyeket nem sikerült mostanáig kidolgozni, ezért azokról akkor kell majd szavazzon a helyi tanács. A finanszírozásra benyújtott uniós projekteket a közeljövőben részletesen ismertetjük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában