Beruházás

2024.04.26. 18:05

Iskolaépületet avattak Szalárdon

A Szalárdi János Általános Iskola új épületét avatták fel péntek délben Szalárdon. A beruházáshoz szükséges pénzösszeg nagy részét a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért Felelős Minisztérium biztosította, Cseke Attila tárcavezetése idején.

A szerző felvételei

Ciucur Losonczi  Antonius

Az egybegyűlteket Kőrösi Mária tanítónő üdvözölte, felidézve, hogy néhány évtizeddel ezelőtt, amikor elkezdett tanítani Szalárdon, ez az épület romos állapotban volt, vaskályhával fűtöttek és nyikorgott a padlója. Most pedig büszkék arra, hogy egy korszerű technikával felszerelt ingatlanban folytathatják tanulmányaikat a gyermekek. Mint fogalmazott, a tárgyi örökség fontos része egy ház, egy otthon, egy ingatlan, ahol lehet aggódni, gondoskodni másokról, szeretni és bizakodni, remélhetőleg erre az új épületre az utóbbiak lesznek inkább jellemzőek.

 

Dr. Nagy Miklós polgármester arról beszélt, hogy néhány évvel ezelőtt nagyot mertek álmodni helyi szinten, de ennek megvalósulásához kellett egy összetartó csapat, illetve az is, hogy az RMDSZ kormányon legyen, és Cseke Attila vezesse a fejlesztési minisztériumot. Sikeresen pályáztak, de nemcsak új iskolaépületeket avathattak, hanem modern polgármesteri hivatal, kulturális központ és ANL-lakások épülnek, utcák leaszfaltozása kezdődött el.

Cseke Attila szenátor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke szerint fontos, hogy egy közéleti szereplő mit hagy maga után, hiszen mi is sok mindent kaptunk örökség gyanánt, és ezért felelősséggel tartozunk az utánunk következő nemzedékeknek. „Ne adják fel a községet, ez a befektetés erről is szól! Semmivel se másabb egy szalárdi gyermek mint egy váradi! Nem szabad éket verni közösségek és önkormányzatok közé!” – hangsúlyozta a honatya, utalva a 2025/26-ban várható, a magyarokat hátrányosan érintő közigazgatási átszervezésekre.

Varga Botond református tiszteletes, Kiss Albert római katolikus főesperes-kanonok, Veress Efraim baptista lelkész és Nistor Sorin ortodox pap mondtak ezután igei köszöntőket, illetve áldották meg az épületet.

 

A szalag átvágása után az ebédlőben folytatódott az ünnepség. Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke három dolgot emelt ki: meglátásában egy közösség akkor fejlődik igazán, ha az, aki irányítja tudja, hogy merre vezesse; egy pályázat sikerre viteléhez türelem kell, és a valódi építkezés nemcsak a falakról szól, hanem elhivatott pedagógusokról is, akik szolgálnak ott.

Felszólalt még Boldis Mónika iskolaigazgató, Marcel Pop igazgatóhelyettes, Maczik Erika nádudvari és Szali Zoltán tiszacsegei polgármester, Szalárd két testvértelepülésének az elöljárói. A rendezvény a gyermekek műsorával ért véget.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában