Beszakadt úttest

2024.04.26. 12:45

További családok kényszerültek otthonuk elhagyására Slănicon

Forrás: Digi 24

Agerpres

Frissítés!

Marcel Ciolacu miniszterelnök szerint egy bánya fölött halad el az utca, amelyiknek egyik szakaszán beszakadt az úttest csütörtökön.

"Egy bánya fölött építettek utat. Mit tehetnék én? Tudnom kellene, hol építették bányák fölé az utakat? Valakik ott engedélyeket adtak a munkálatokra" - reagált pénteken a miniszterelnök, amikor a Prahova megyei Slănicen történtekről faggatták az újságírók. A kormányfő ugyanakkor méltányolta az illetékes hatóságok gyors beavatkozását.

A Prahova megyei Slănic városának egyik utcájában csütörtökön mintegy 60 négyzetméteres felületen szakadt be az úttest, az így keletkezett kráter körülbelül 2 méter mély. A szakemberek mérései szerint péntekre újabb 20 centimétert süllyedt a talaj a térségben.

Eddig összesen 42 embert evakuáltak a közeli épületekből.

A beszakadt úttesttől mintegy 400 méterre található egyik óvodaépület falán pénteken repedéseket észleltek. A belügyminisztérium katasztrófavédelmi főosztálya (DSU) arról tájékoztatott, hogy az óvoda képviselői szerint a repedések már korábban megvoltak, de most mélyebbek. A szakemberek jelenleg vizsgálják, hogy ez összefüggésben áll-e a talaj süllyedésével. Az óvodában jelenleg nincs tevékenység - tették hozzá. 

*

A szakemberek mérései szerint újabb 20 centimétert süllyedt a talaj a Prahova megyei Slănic városának abban az utcájában, amelynek egy részén beszakadt az úttest csütörtökön - közölte a belügyminisztérium katasztrófavédelmi főosztálya (DSU).

A tájékoztatásban emlékeztettek, hogy eddig összesen 42 embert evakuáltak a közeli épületekből.

A DSU azt is közölte, hogy a speciális méréseket végző szakemberek mellett a katasztrófavédelem, a rendőrség és a csendőrség egy-egy egysége is helyszínen tartózkodik mindaddig, amíg a helyzet megkívánja.

Az érintett utcában mintegy 60 négyzetméteres felületen szakadt be az úttest, az így keletkezett kráter körülbelül 2 méter mély. 

*

A hatóságok utasítására további családoknak kellett elhagyniuk az otthonukat Slănic városának abban az utcájában, amelynek egy részén beszakadt az úttest csütörtökön.

Prahova megye prefektusa, Emil Drăgănescu csütörtök este az AGERPRES-nek elmondta, hogy összesen 42 embert evakuáltak, akik - egy család kivételével - a rokonaikhoz költöztek.

Tájékoztatása szerint a városháza felkérte a környéken lévő szállodák és panziók üzemeltetőit, hogy biztosítsanak szállást az otthonaikat elhagyni kényszerülő embereknek.

A belügyminisztérium katasztrófavédelmi főosztálya (DSU) korábban közölte, hogy a szakértők előzetes felmérése alapján további megelőző intézkedést is elrendelt a megyei vészhelyzeti bizottság. Ezeknek megfelelően a beszakadt úttest környékén kiürítettek egy tömbházat, egy lakóházat, egy üzletet és egy rendőrőrsöt. Az érintett útszakaszt teljesen lezárták.

A DSU tájékoztatása szerint naponta végeznek majd speciális méréseket annak megállapítására, hogy várható-e a föld további elmozdulása, és lépéseket tesznek a süllyedés pontos okának megállapítására. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában