Hallgassa élőben!

Szigorúbb járványvédelmi előírásokra figyelmeztet a váradi helyi rendőrség

Szigorúbb járványvédelmi előírások léptek életbe Nagyváradon szeptember 13-án, 0 órától: bármiféle eseményen csak beoltott vagy a betegségen átesett személyek vehetnek részt.

BN-közlemény

A szerdától érvényben lévő járványvédelmi szabályokat ismerteti közleményében a Nagyváradi Helyi Rendőrség. Az egyik legfontosabb tudnivaló az, hogy a beoltottak és azok, akik már átestek a betegségen a nap bármelyik órájában elhagyhatják otthonukat, és nekik nincs szükségük saját felelősségre kiállított nyilatkozatra vagy munkahelyi igazolásra, viszont kell legyen COVID-bizonyítványuk, amit a certificat-covid.gov.ro honlapról lehet letölteni. A beoltatlan vagy a betegségen át nem esett személyek hétvégenként, azaz pénteken, szombaton és vasárnap 20–05 óra között nem hagyhatják el lakhelyüket. Ettől a szabálytól bizonyos indokok alapján el lehet tekinteni, ezeket az indokokat azonban fel kell tüntetni a saját felelősségre kiállított nyilatkozatban. Az oltatlanok az említett időintervallumban csak a saját felelősségre kiállított nyilatkozattal, munkahelyi igazolvánnyal vagy a munkáltató által kiállított igazolással hagyhatják el lakhelyüket.

Megváltoztak a maszkviselési szabályok is, október 13-tól ugyanis kötelező szabad téren is viselni a védőmaszkot. Kivételt képeznek az egyéni tevékenységek, vagy az egy háztartásban élőkkel együtt végzett tevékenységek, például a sportolás, ilyen esetekben nem kötelező a maszk viselése. Az üzletek, szolgáltató egységek hétfőtől csütörtökig a megszokott órarend szerint működhetnek tovább, de hétvégenként (péntek-vasárnap) csak 05–22 óra között tarthatnak nyitva. Az említett időintervallumon túl csak a házhoz szállítást biztosíthatják. Az éttermek, kávézók, teraszok maximum 05–24 óra között tarthatnak nyitva. Általános szabály, hogy a vendéglátóipari egységekbe, továbbá uszodába, moziba, színházba stb., illetve minden magánrendezvénye vagy közösségi eseményre csakis beoltott vagy a betegségen átesett személyeket lehet beengedni, akik ezt COVID-bizonyítvánnyal igazolni tudják, és szintén minden típusú rendezvényre érvényes az a szabály, hogy a helyszín befogadóképességének maximum ötven százalékát lehet kihasználni.

Emellett van néhány speciális szabály is, amit be kell tartani, ezek a következők: a szabadtéri sportolás csak maximum tíz fős csoportok számára engedélyezett, nekik is csak akkor, ha mindannyian be vannak oltva vagy átestek a betegségen. A konditermek nyitva tarthatnak, de a fentebb említett általános szabályok mellett minden bent tartózkodónak legalább négy négyzetméternyi teret kell biztosítani. A magánrendezvényeken (keresztelők, lakodalmak stb.) maximum kétszáz személy vehet részt, függetlenül a helyszín befogadóképességétől. Egyéb eseményeken – filmvetítés, koncert, színházi előadás stb. – valamint a szabadtéri rendezvényeken a maszk viselete kötelező, a kulturális intézmények által szervezett eseményeken emellett minimum egy négyzetméteres teret kell biztosítani minden résztvevőnek. A konferenciákon, továbbképzéseken, és hasonló eseményeken pedig a maszkviselet kötelezettsége mellet a résztvevők között minimum kétméteres távolságot kell tartani. Az intézkedések elméletileg tizennégy napig lesznek érvényben, kivéve ha időközben módosul a járványhelyzet, aminek nyomán a megyei vészhelyzeti bizottság módosítja a szabályokat.

A fentebb említett COVID-bizonyítvány a következő adatokat igazolja: a személy legalább tíz napja megkapta a védőoltás második adagját, a negatív PCR-tesztet, a gyorsteszt negatív eredményét vagy azt, hogy az illető átesett a betegségen. A tizenkét év alatti gyerekek számára nem kötelező bemutatni a gyorsteszt vagy a PCR-teszt eredményét. A Nagyváradi Helyi Rendőrség felhívja a figyelmet arra, hogy október 13-tól elkezdte a járványvédelmi előírások ellenőrzését a város közterületein, piacain, tömegközlekedési eszközein. Egyelőre még csak figyelmeztetik azokat, akik nem tartják be a szabályokat, de október 15-től kezdődően bírságolni is fognak.

Fotók: Nagyváradi Helyi RendőrségKocsis Máté: Gyurcsány Ferenc szerepében Gyurcsány Ferenc!
A film zseniális, már érthető, miért akarták ellehetetleníteni – írta a politikus.
Szent II. János Pál pápára emlékeztek Máriapócson
A néhai pápát méltatva felidézte a miniszter az egyházfő 104 apostoli látogatását, amelyek következtében templomok ezrei őrzik az emlékét.
Ne felejtse el téliesíteni a vízvezetékeket, mérőórákat
A hét végére megérkezik a hideg idő, emiatt pedig szükséges a berendezések megfelelő szigetelése, védelme.
A szőlőültetvények fele megújult Magyarországon
A borászatok 30 milliárd forintot kaptak technológiai beruházásokra az elmúlt években.
Pörgős és izgalmas politikai krimi lett az Elkxrtuk
A Gyurcsány-kormány morális csődjéről. Keith English alkotásáról még sokáig fognak beszélni.