Hallgassa élőben!

Sárközi Zoltán emlékére

Újra elvesztettünk egy igaz embert. Élete teljében, 56 éves korában elhunyt drága barátunk, tagtársunk, Sárközi Zoltán.

1964-ben született Nagyváradon. Iskoláit és a főiskolát szülővárosában végezte. Több civil szervezet tagja volt, mint a Pro Liberta Partium Egyesület társelnöke, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság, és egyik alapítója a 2011. április 4-én megalakult Nagyváradi Várszövetségnek, amelynek célkitűzése volt a váradi vár, mint épített örökségünk megmentése, megőrzése a jövő nemzedék számára.

2010 óta Nagyvárad és Székesfehérvár kulturális és gazdasági egymásra találásán munkálkodik, több közös rendezvény kötődik nevéhez.

2005 óta kutatja a Nagy Háború eseményeit és emlékhelyeit. Ezek közül első sorban Doberdó és Isonzó vidékét járta be. A nagyváradi 4. honvéd gyalogezred három zászlóalja harcolt az első világháborúban, Doberdó és az Isonzó-folyó körzetében, óriási veszteséggel. Az I. zászlóalj parancsnoka, Kratochvil Károly alezredes négy emlékgúlát állíttatott a hősök emlékére. 2010. júliusában egy tíztagú váradi csapat elindult felkeresni ezeket az emlékműveket. Szervezője Sárközi Zoltán városi tanácsos volt. 2014 májusára a székesfehérvári, debreceni, nagyváradi és a helybeli hagyományőrzők közös erővel befejezték a negyedik emlékgúla újjáépítését, melynek hivatalos újraavatása május 29-én volt. Az újraavató ünnepségen jelen volt egyesületünk is. Sárközi Zoltán segítségével egy emléktáblát állítottunk az olaszországi Visintiniben, a magyar kápolnában, amely hirdeti az első világháborús bihari katonák emlékét.

Több éven keresztül a megye Műemlék Bizottságának volt az elnöke, valamint az RMDSZ műemlékvédelemért felelős alelnöke. Kezdeményezésére 2011-ben újra elkészült és visszakerült helyére a Sas palotáról 1989-ben eltávolított, a nagyváradi színjátszásnak emléket állító tábla.

Az épített örökség megóvásáért végzett tevékenységének elismeréseként 2013-ban megkapta a Város- és Faluvédők Szövetsége – Hungaria Nostra Podmaniczky-díját.

2011-ben elindítója volt annak a tervnek, melynek eredményeként 2015-ben felépült a magyar háborús hősök ötödik emlékgúlája a Rulikowski temetőben. Ennek elismeréseként 2015-től a Honvédelemért Kitüntető Cím Második Fokozatának birtokosa.

Az utóbbi időszakban a Magyar Kereskedelmi Ház Nagyváradi Regionális Irodájának vezetője volt. Ezen keresztül is számos tevékenységet szervezett.

Nehéz elbúcsúzni egy jó baráttól, nem felednek el társaságunk tagjai sem. Hiányozni fog mosolyod.

Nyugodj békében, drága barátom.

Dukrét Géza, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság elnöke

*

Sárközi Zoltán temetési szertartása február 23-án, kedden 14 órától lesz a Rulikowski temető Steinberger kápolnájától.Napi keresztrejtvény
Napi sudoku – könnyebb verzió
Napi sudoku – nehezebb verzió
Pápaként, Rómában kíván meghalni – az egészségéről nyilatkozott az egyházfő
Ferenc pápa egészségéről szóló interjút közölt a Vatikán a pápa iraki útja előtt.
Csak forgolódsz, ha ismeretlen helyen kell aludnod? Ez az oka!