Hallgassa élőben!
Fotó: Youtube

Rekviem szólt a filharmónia online koncertfelvételén

Luigi Cherubini (1760–1842) c-moll rekviemjét (1816) adta elő a nagyváradi filharmónia kórusa és zenekara, Romeo Rîmbu állandó karmester vezényletével, Lászlóffy Zsolt karigazgató énekkari felkészítésével, ortodox nagycsütörtökön, zárt kapuk mögött. Az eddigiekhez hasonlóan a kizárólag internetről követhető filharmónia-felvétel hagyományosan másnap, pénteken (április 30.) került fel a zeneintézmény online fórumaira (Facebook, Youtube).

Tóth Gábor

Most kivételesen hamar, már a péntek reggeli órákban elérhetővé vált a filharmónia online koncertfelvétele Facebook-profiljuk idővonalán. Ami első pillanattól szembetűnő rajta: a filharmónia kísérletezik akusztikailag hangfelvételeihez az énekkar pozíciójának beállításával. Míg a két héttel ezelőtti operakórusos műsorban a kétoldali emeleti karzatról szólt a kényszerűen arcmaszkos ének, ezúttal a férfikar a színpad két oldalán (hegedűk, ill. nagybőgők mögött), míg a női szólamok az első három nézőtéri széksor végeinél álltak (képünkön). A középen játszó zenekarral együtt amolyan 4.1-es hangzás ez a karmester hallószögéből, akinek azért így is kényelmetlenül hátrafelé kellett forgolódnia a beintéseknél. De szerencsére Cherubini nem sokat koptatja a karmester derekát és a kottapapírt imitációs struktúrájú többszólamúsággal, egyedül a Quam olim Abrahae (a megígért világosság országának reménye) az, ahol végre megszólal egy fúga, ráadásul háromtémás, micsoda felüdülés… lenne, ha élőben hallhatnánk, és nem „hangtompítón” át kellene énekelje a kórus az üres teremnek, virtuális közönségnek. De a műről szólva említhetnénk pro és kontra egyaránt pl. a Kyrie sötét, mély tónusait (ritka eset, hogy az üstdob szólama kerül egy partitúra legfelső sorába), a Dies irae híres, már-már színpadias végítélet tam-tam ütését is, a Lacrimosa nyilallós forte/subito-piano megoldásait, az Offertorium már-már eltúlzottan szájbarágós képszerű hangfestését az „örök sötétségbe” lehulló gesztusú szólamokkal, majd Szent Mihály felhangzó nevére a mentően csillogósra váltó diszkant-fényt, vagy az egyházi praktikussági szempontú, mindössze 37 ütemben lerendezett Sanctus-Benedictus-Hosanna szakaszt. A sötét/világos, halk/hangos, néhol pedig igazán olaszoperás dramaturgiakontraszt-blokkoktól az embernek az az érzése támad, hogy a szerző forma-sablonokkal dolgozott, még ha a liturgikus szövegre illesztett ének, mint azt már a koncertelőzetesünkben is említésre került, tankönyvi egyházzenei-retorikai példának is beillene.

Mindazonáltal a filharmónia kórusa és zenekara – s legkényelmetlenebb levegő-helyzetükből adódóan megint főként a maszkon keresztül éneklőket dicsérném elsősorban – az elmúlt sötét időkre, emlékezésre egyaránt méltó módon, a gyászos tónusoktól a világosságig érzően reflektált előadásában, kivéve néhány magára maradt hamis vonósintonációt. A legvégéről pedig csak egy szösszenetet: ott pianissimóban, diszkrét elhalványulásban cseng le a zene, az örök világosság fényeskedésének emlegetése lassan szépen elhal, nem kéne oda az az inkább szekrényvitrinbe illő utolsó felhördülős karmesteri szándékú kétütemnyi crescendo-diminuendo, ha már a szerző maga nem írta bele a darabba. Ez most egy nagyjából 45 perces előadás volt, de akad 4-5 perccel nyújtottabb verzió is az előadói gyakorlatban. Említsük meg még a vonósok ún. rotációjából adódóan, hogy a koncertmesteri széken ezúttal Szabó Barna ült.

Végül, egy közhellyel „élve”, a halál nem válogat ugyebár, nemcsak ami Jézus halálát illeti „szűk” két évezred távlatából, de a mostanság egyre inkább sűrűsödve távozó közelállónkéit is. Így rímel e kettő keserűsége és reményígérete egymással, és ugyanígy rímel az egymás mellett élés és meghalás jegyében ez a katolikus egyházzene az ortodox húsvéttal, az örök sötétség és pillanatnyi világosság (vagy fordítva) körforgása, amit nem mi választunk, de kénytelenek vagyunk részt venni benne, és amíg lehet, értékes tartalmakkal megtölteni, akár feled(tet)ni, akár emlékez(tet)ni akarunk.A Debrecen és a Gyirmót feljutott, a Vasas lemaradt az élvonalról
A fővárosiaknak ezúttal nem sikerült a visszajutás.
Egy nap alatt kétszer is ölt: Szlovákiában és Magyarországon is gyilkolt egy férfi
A két áldozatnak köze lehetett egymáshoz.
Újabb ígéretes vezeték nélküli fülhallgatóval készül a Sony
A napokban nagyfelbontású képek árulkodtak a Sony WF-1000XM4 vezeték nélküli fülhallgatóról.
Bikiniben mutatta meg formás alakját Kárpáti Rebeka
Amint kisütött a nap, Kárpáti Rebeka azonnal megszabadult a ruháitól.
Berki Krisztián a váláson gondolkozik
Berki Krisztián és kedvese Mazsi néhány héttel ezelőtt jelentették be, hogy kisbabát várnak és nemrégiben az is kiderült, hogy kislányuk lesz. A boldog pillanatot megosztották a nyilvánossággal, ahogy azt is, hogy felmerült köztük a válás lehetősége.