Hallgassa élőben!
Fotó: Alexandru Nițescu

Hamarosan felújítják a nagyváradi görögkatolikus püspöki palota belső tereit is

Nemsokára megkezdődhet a 2018-ban kiégett nagyváradi görögkatolikus püspöki palota belső tereinek és udvarának a felújítása.

Pap István

A Nagyváradi Helyi Tanács legutóbbi ülésén szavazta meg a görögkatolikus püspöki palota belső tereinek felújítására vonatkozó műszaki-gazdasági mutatókat. Ezek szerint a beruházás becsült költségvetése 29.518.670 lej áfa nélkül, a kivitelezési időszak 36 hónap. A nagyváradi önkormányzat együttműködési szerződést kötött az Országos Örökségvédelmi Intézettel arról, hogy az Országos Restaurációs Program keretében újítják fel az épületet. „Van egy aláírt egyezményünk a Kulturális Minisztériummal az Országos Örökségvédelmi Intézeten keresztül, melynek értelmében a püspöki palota belső felújításainak költségeit közösen fedezzük. Minden dokumentáció elkészült, de a minisztérium részéről kaptunk egy kérést, hogy az egyéb és az előre nem látható kiadások mértékét emeljük tízről húsz százalékra, mert nem lehet tudni, hogy a munkálat kivitelezésekor mit találunk. Néhány héten belül beindítjuk a közbeszerzési eljárást a munkálatok kivitelezésére” – mondta a határozattervezet kapcsán Florin Birta polgármester a helyi tanács pénteki ülésén.

Értékek vesztek el

A 2018 augusztusában kitört tűz teljesen elpusztította a nagyváradi görögkatolikus püspöki palota tetőzetét, míg a tűzoltáshoz használt víz beszivárgott az alsó szintekre is, és tönkretette a földszint feletti födémnek a Szent László tér felőli részét is. Az elfogadott határozat szakjelentése szerint 2020-ban helyrehozták az első emelet fölötti födémet, a vázszerkezetet és a tetőzetet is, restaurálták a külső és a belső udvar felőli homlokzatokat. Kicserélték továbbá a külső nyílászárókat, és ismét beüzemelték az épület díszkivilágítását.

A vázszerkezet cseréje után a belső udvar felőli részen, mely magába foglalja a püspöki magánkápolna és a Pavel utca felőli épületrészt, egy tágas terület jött létre, itt egy multifunkcionális teret fognak létrehozni. Mivel az épület első emeleti része kiégett, és a tűzoltáshoz használt víz is megtette romboló hatását, a palota belterei jelenleg sajnos még sokkal rosszabb állapotban vannak, áll a szakjelentésben.

A belső díszítmények mindenhol tönkrementek, a tűz és a víz megsemmisítette a falfestményeket és a mennyezeti festményeket ott, ahol egyáltalán megmaradt a mennyezet, de a furnérból és különböző színesszenciákból készített díszes padlózat is elégett, teljesen odavesztek a lépcsőház és az emeleti előcsarnok festett üvegablakai, és nagy kárt szenvedtek a különböző termekben lévő festett kályhák is. Ez utóbbiak közül néhányat csak meg kell tisztítani és restaurálni kell, a többit viszont helyre kell állítani.

Most érkezett el tehát az idő a belső terek és a belső udvar felújítására. Lerakják a padlózatot a földszinti és az emeleti termekben, kivéve azokat a termeket, ahol intarziás és mozaikparkett volt, mert ezeket rekonstruálni kell. Felújítják a belső nyílászárókat, újravakolják a földszintet és az emeletet. Ugyanakkor új víz-, fűtés- és elektromos hálózat is kerül az épületbe. Sajnos az épület Szent László tér felőli oldalán található termek művészi megmunkálású, egyedi mennyezetei beszakadtak, ezeket fényképek és tervrajzok alapján rekonstruálni kell, és ugyancsak rekonstruálják a belső falfestményeket és festett üvegablakokat is. Ugyanakkor megerősítik a földszint feletti födémet, illetve elvégeznek minden olyan munkálatot, amely az épület biztonságossá tételéhez szükséges.CNCAV: 16.734 személy kapta meg a COVID-19 elleni vakcinát
Cristian Ghinea: részt veszek az EB elnökével való hétfői találkozón
Jó célért állhatnak együtt rajthoz a különböző egyházak futói
Az Ökumenikus Segélyszervezet által meghirdetett verseny résztvevői a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkózásához járulhatnak hozzá.
Megvásárolta Roald Dahl műveinek szerzői jogait a Netflix
A streaming-szolgáltató már készíti a Charlie és a csokigyár című animációs sorozatot és a Matilda adaptációját.
Leesett a színpadról a PNL-kongresszuson részt vevő egyik küldött