Fotó: MTI / Kallos Bea

Árpa Attila: gyógyíthatatlan beteg vagyok

Megdöbbentő vallomással állt elő a napokban Árpa Attila, aki felvállalta, hogy nárcisztikus szociopata.

Súlyos személyiségzavaráról pedig a Borsnak részletesen is mesélt.

A színész egy tévéműsorban mesélt először mentális betegségéről, s kamerák előtt vallott róla, hogy nárcisztikus szociopata. A megdöbbentő beismerés után a lapnak részletesen is mesélt a személyiségzavaráról.

Ez egy gyógyíthatatlan betegség, illetve a betegség rossz szó, inkább úgy mondanám: pszichológiai rendellenesség, amit felismertem – kezdte Árpa Attila, aki filmjei kapcsán került kapcsolatba mentális betegekkel, s így ébredt rá saját problémájára.

Foglalkoztam pszichopata, szociopata, borderline és még sok fajta személyiségzavarral a filmjeimben megjelenő karakterek miatt a szo­ciopata típusban abszolút magamra ismertem. Egészen pontosan a nárcisztikus szociopatában. Ezt a felismerésemet pedig azóta orvosi szakvélemény is alátámasztja

– mondta.

A színész a Borsnak egy kis jellemzést is adott, hogy nála miben és hogyan ütközött ki ennek a mentális problémának a megléte.

Az ilyen személyiségzavarban szenvedők – így én is – igazi lelki manipulátorok, zsarolók, betegesen birtokolni vágyóak, passzív agresszívek, s zseniálisan el tudják hitetni másokkal, hogy mindenben ők a hibásak.

Az empátia és a megbánás mint olyan nem létező jelenség náluk, maximum színjáték keretében, és sokféle érzelem sem tapasztalható a skálájukon, de rendkívül intelligensek és tökéletesen tudják palástolni a problémát

– árulta el a színész, akit arról is faggattak, vajon nála mikor alakulhatott ki ez a furcsa személyiségzavar.

Azt gondolom, gyermekként rendkívül sok bennünk az érzelem, és nagyon intenzíven is éljük meg ezeket, pont emiatt kiskorban a legsebezhetőbb az ember. Hogy ne fájjon, ha bántanak, elkezdjük kizárni az érzelmeket, falakat építünk, s így védjük magunkat. Ezek a falak az évek során pedig csak gyarapodnak, magasodnak, míg végül megközelíthetetlenek leszünk az érzelmeknek – magyarázta.

A színész szerint mentális rendellenességének felismerése, s annak elfogadása már egy óriási lépés volt, ami kevés szociopatának sikerül. A kezelése viszont nem feltétlen rajta múlik.

Amikor tudatosult bennem mindez, elkezdtem számot vetni a múlttal, bocsánatot kérni azoktól, akiket megbántottam. Hogy ez tiszta érzelem vagy érzelem nélküli gesztus, talán mindegy is, a lényeg a tudat és a tett. Én ezt tudom tenni. Onnantól pedig, hogy én ezt nyilvánosan elmondtam, a környezetem fel tud készülni belőlem és tudják, mi miért van

– fűzte hozzá.

Borítókép: Árpa Attila és Vicei Zsolt Sas Tamás SOS Love című filmjének forgatásán a Hajógyári-szigeten 2011-benHollandiában még mindig diszkriminálják a várandós nőket a munkaerőpiacon
A felmérés szerint a válaszadók egyötödét nem vették fel arra a munkára, amelyre jelentkezett.
Orban arra kéri a fő-hitelutalványozókat, hogy rendkívül nagy figyelemmel kezeljék a kiadásokat
Azt kérte hétfőn Ludovic Orban miniszterelnök a fő-hitelutalványozóktól, hogy „rendkívül nagy figyelemmel” kezeljék a kiadásokat, hogy fenntartható legyen egy olyan pénzügyi egyensúly, amely lehetővé teszi, hogy az ország a következő években ismét a bruttó hazai termék (GDP) három százaléka alá szorítsa a költségvetési hiányt.
PSD: Orban és a PNL szegénységre ítélt több százezer családot
Ludovic Orban miniszterelnök és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szegénységre ítélt több százezer családot – állapítja meg a Szociáldemokrata Párt (PSD) hétfői Facebook-bejegyzésében.
Oktatási minisztérium: A járványhelyzet alakulásától függ, hogy miként folytatódik majd a tevékenység az óvodákban és iskolákban
A járványhelyzet alakulásának függvényében és az Országos Vészhelyzeti Bizottság határozatainak figyelembevételével fognak dönteni a hatóságok arról, hogy miként folytatódnak majd a tevékenységek a közoktatásban – szögezi le a tanügy-minisztérium.
Kedden állítják fel a Parlament előtt az Ország Karácsonyfáját
Nagy előkészületek után hétfő délelőtt kivágták Székesfehérváron azt az ezüstfenyőt, amely idén az Ország Karácsonyfája lesz.