Választások

2024.04.01. 15:53

AEP: elindult az online regisztráció a külföldön élő román állampolgárok számára

Hétfőtől regisztrálhatnak a www.votstrainatate.ro portálon azok a román állampolgárok, akik levélben vagy valamelyik külföldi szavazókörzetnél voksolnának az idei parlamenti, illetve államfőválasztáson – közölte hétfőn az Állandó Választási Hatóság (AEP).

Agerpres

A tájékoztatásban felhívták a figyelmet, hogy a portálon külön-külön szekció foglalkozik az államelnök-választással, illetve a parlamenti választással. Ezeken belül külön szekciókat hoztak létre a külföldi szavazókörzetnél, illetve a levélben voksolni szándékozók számára.

A levélszavazásra regisztrálóknak ki kell tölteniük egy online kérdőívet, amelyben meg kell adniuk a nevüket, a személyi számukat, a lakcímüket, az e-mail címüket, illetve meg kell jelölniük, hogy az országba vagy a diplomáciai képviseletre küldik el a levélben leadott szavazatukat. Az űrlaphoz a választópolgárnak csatolnia kell személyi igazolványának szkennelt másolatát, valamint a külföldi hatóságok által kiállított, a tartózkodási jogot igazoló dokumentumot.

A külföldi körzetnél történő szavazásra regisztrálóknak szintén ki kell tölteniük egy online kérdőívet, amelyben meg kell adniuk a nevüket, a személyi számukat, a lakcímüket, valamint az államot és a helységet, amelynek területén szavazni kívánnak. Az űrlaphoz csatolni kell a személyi igazolvány szkennelt másolatát. A tájékoztatásban azt is megjegyzik, hogy abban az esetben alakítanak ki szavazóhelyiséget egy településen vagy egy településcsoport számára, ha legalább 100 polgár igényli azt.

A portálon történő regisztrációs eljárás befejezése után a választópolgár kap egy ellenőrző e-mailt egy 24 óráig érvényes linkkel, amelyen igazolnia kell az igénylést, ellenkező esetben a regisztráció nem lesz érvényes. A külföldi szavazókörzetnél történő voksolásra vonatkozó kérelmet a visszaigazolástól számított 10 munkanapon belül, a levélszavazás kérelmezését öt napon belül bírálja el az AEP.

A regisztrációval kapcsolatos kérdéseket, észrevételeket a contact@vostrainatate.ro e-mail címen fogadják.

A törvény csak a parlamenti, illetve az államfőválasztás esetében teszi lehetővé a levélszavazást – hívta fel a figyelmet tájékoztatásában az AEP.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában