Beiskolázás

2024.04.29. 18:53

Együttműködésben támogatják a magyar iskolaválasztást

A Rákóczi Szövetség és az RMDSZ Bihar megyei szervezete számos olyan programot valósít meg, melyeknek célja az, hogy az anyanyelvükön tanuljanak a magyar gyermekek. Ez volt a témája annak a sajtótájékoztatónak, melyet Cseke Attila, az RMDSZ megyei elnöke és Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes, a Rákóczi Szövetség Bihar megyei vezetője tartottak hétfő reggel a Fekete Sas-palotabeli székházban.

Ciucur Losonczi Antonius

Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke hangsúlyozta: prioritásnak tekintik az anyanyelven való tanulás biztosítását és minőségét, hiszen tulajdonképpen ettől is függ, hogy az utánunk következő nemzedékek megőrzik-e az identitásukat. Ezért amikor a parlamentben megvitatták és elfogadták az új oktatási törvényt, az RMDSZ-es politikusok kiemelt figyelmet fordítottak a kisebbségi oktatásról szóló fejezetre, majd később a vonatkozó rendelkezéseinek az életbe léptetésére. „Bihar megyében a pedagógusok és a szülők pozitív hozzáállásának köszönhetően minden szinten van anyanyelvi oktatás. Ugyanakkor, bár a diáklétszám mutat némi fluktuációt, összességében vége az elmúlt években számszerűleg nem mutatkozik nagy különbség, és sikerként könyvelhető el, hogy minden gyermeknek lehetősége van arra, hogy az anyanyelvén folytassa a tanulmányait” – magyarázta a honatya.

Arról is beszélt Cseke Attila: zajlanak a beiratkozások az előkészítő osztályokba, és az RMDSZ közösen a Rákóczi Szövetséggel arra biztatja ilyenkor a szülőket, hogy magyar előkészítő osztályokba írassák be a gyermekeiket. Mint minden évben, a Rákóczi Szövetség most is egy-egy jó minőségű iskolatáskával lepi meg a következő tanévben magyar előkészítő osztályba járó diákokat, akik az RMDSZ Bihar megyei szervezetének és a Partium Alapítványnak a jóvoltából még egy-egy tábla csokit, illetve speciális füzetcsomagot is kapnak ajándékba. Ezek a következő időszakban lesznek majd átadva.

Kéry Hajnal felidézte, hogy tizenkét éves múltra tekint vissza az RMDSZ és a Rákóczi Szövetség együttműködése. Az egy kritikus pillanat volt a magyar oktatás szempontjából, mivel akkor vezették be az előkészítő osztályt. Választani lehetett, hogy valaki a gyermekét előkészítő vagy első osztályba íratja-e, és a bizonytalanság miatt némileg csökkent a tanulmányaikat magyar nyelven kezdők száma. Az utóbbi években azonban stabilizálódott a helyzet, minden tanév kezdetén nagyjából 1100 gyermek kezdi meg magyarul a tanulmányait Bihar megyében.

 

A magyar iskolaválasztás megkönnyítése céljából a Rákóczi Szövetség négy projektet valósít meg: a Gólyahír-program keretében megajándékozzák a szülőket egy Babanaplóval. Karácsony közeledtével a nagycsoportos ovisok egy-egy mesés könyvet és tábla csokoládét kapnak, tavasszal érkezik az iskolatáska és a füzetcsomag, majd akik ténylegesen magyarul kezdik el az iskolát, tíz ezer forint értékű egyszeri ösztöndíjban részesülnek.

A felsoroltakon kívül pedig újabban a Szülőföldön magyarul program keretében az adatlapokat immár nem kell postázni, hanem ezek elektronikusan vannak feltöltve és ellenőrizve. Ugyanakkor hat Bihar megyei magyar tannyelvű iskolában (Székelyhídon, Bihardiószegen, Hegyközszentmiklóson, Érsemjénben, Értarcsán és Érkörtvélyesen) megújul, vagy már beindult a meleg étel program – közölte Kéry Hajnal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában