Beszámoló

2024.04.29. 17:18

Karády-est Nagyváradon

János Piroska

Zenés időutazásra várták a nagyváradi közönséget vasárnap este a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermébe, ahol Gregor Bernadett színművész idézte fel Karády Katalin sanzonénekes, színésznő viszontagságos életútját. Az olyan ismert Karády-dalok, mint a Valahol Oroszországban, a Hamvadó cigarettavég és a Mindig az a perc… mellett a színészi pályájához köthető dalok is felhangzottak, mint például a sikert hozó Halálos tavasz című film betétdala (Ez lett a veszted), vagy a Csárdáskirálynőből a Hajmási Péter, Hajmási Pál. Az előadáson a dalokat elektromos zongorán kísérte Hegedűs Szabolcs.

Mint elhangzott, Karády Katalin 1910-ben született Kanczler Katalin néven. A Karády nevet Egyed Zoltán kritikus adta, aki egyben első menedzsere is volt. Megjelenésével eltért a kor szépségideáljától, a sikert hozó Halálos tavaszban való szereplést követően – amelyben Jávor Pállal játszott együtt – azonban berobbant a köztudatba. Gregor Bernadett beszélt a karizmatikus színésznő sikerei mellett arról az időszakról is, amikor kémkedés vádjával három hónapra letartóztatták, megkínozták, énekesi és színészi pályáján ellehetetlenítették. Magyarország elhagyását követően Európa több városában is fellépett, majd New Yorkban kalapszalont nyitott. Bár 1980-ban hazahívták Magyarországra, ezt nem fogadta el, maga helyett egy kalapot küldött. Kívánsága szerint halála után „hazatért”, a Szent István-bazilikában ravatalozták fel. Az előadás – amelyben Gregor Bernadett hangszínben is hűen megidézte az ikonikus énekesnőt – elnyerte a közönség tetszését. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában