Hallgassa élőben!
Fotó: Alexandru Nițescu

Nincs kifogás, irtani kell a parlagfüvet!

BN-összeállítás

Komoly szankciót von maga után, ha egy földtulajdonos nem teszi meg a szükséges lépéseket a gyomnövények, különösen a parlagfű elszaporodása ellen, legyen szó településen belüli, vagy akár külterületről. A 2018/62-es törvény tavalyi módosítása értelmében a magánszemélyek számára a minimális büntetés 1000 lej, vállalatok esetében pedig 10.000. Az előbbiek legfeljebb 5000 lej büntetést kaphatnak, utóbbiak pedig legfeljebb 20.000 lejt. A pénzbírságot nemcsak magánszemélyek vagy vállalkozók kaphatják, hanem építkezési munkálatok megrendelői és közigazgatási vállalatok (út, vasút, folyóvizek, tavak) is, amennyiben nem tesznek eleget a szétküldött figyelmeztetéseknek.

A Nagyváradi Helyi Rendőrség már figyelmeztette a földtulajdonosokat, 715 beépítetlen területet le is ellenőriztek, ebből pedig 334 esetben találtak is ilyen gyomot, így felszólítást küldtek az érintetteknek.

Dr. Ellenes Jakabffy Zoltán allergológus lapunknak már korábban elmondta, ilyenkor még akár egy hónapunk is van felkészülni a parlagfű-szezonra. A növény már kihajtott, virágozni azonban augusztus második felében, szeptemberben szokott, az allergiás tünetek is ekkor fognak előjönni. „Az irtásnak viszont most van itt az ideje, nem szabad hagyni, hogy kivirágozzon” – fogalmazott.A Napraforgó lett idén Magyarország tortája
Kihirdették többek között Az ország cukormentes tortája és a Magyarország kenyere címek győzteseit is.
Brutálisat villantott egy autóban Tóth Andi
A szexi énekesnő újabb nagyon dögös képpel készült rajongóinak.
Biztos, hogy jövőre nem módosul a középiskolai felvételi módszertana
Gyönyörű képeken mutatja be Váradi Levente a magyar néptáncot
A fotográfus kötete Végtelen motívum – Hetvenéves a Magyar Állami Népi Együttes címmel jelent meg.
A nap hőse lett a vaskohsziklási tűzoltó