Hallgassa élőben!
Fotó: Illusztráció

Négy hulladékudvar épül hamarosan Bihar megyében

Nemcsak Nagyváradon, de Bihar megyében is lesznek a szelektív gyűjtésre alkalmas hulladékudvarok, többek között erről is döntött csütörtöki ülésén a Bihar Megyei Tanács.

Pap István

Összesen négy előterjesztés vonatkozott szelektív hulladékgyűjtésre alkalmas létesítmények létrehozására négy Bihar megyei városban: Élesden, Margittán, Nagyszalontán és Belényesben. Miután a megyei döntéshozó testület elfogadta a beruházások műszaki-pénzügyi mutatóit, legutóbbi ülésén azokat a határozatokat szavazta meg egyhangúlag a testület, amelyben kérik az érintett önkormányzatokat, hogy adják át a megyei tanácsnak a leendő hulladékudvarok telkeit. Ilie Bolojan tanácselnök a napirendi pontok vitája előtt elmondta, hogy a Bihar Megyei Tanács partnerségi megállapodást kötött a négy önkormányzattal a hulladékudvarok megépítésére és üzemeltetésére. Az együttműködés lényege az, hogy a négy város átadja a megyei tanácsnak a telkeket, mely megépítteti a létesítményeket, melyet aztán átad a helyi önkormányzatoknak, melyek üzemeltetni fogják azokat. A csütörtökön megszavazott határozatok értelmében Élesden a George Emil Palade utcában épül a hulladékudvar 2080 négyzetméteren, Belényesben a Burgundia Mică utcában 5130 négyzetméteren, Margittán a Brânduşei utcában, 3100 négyzetméteren, Nagyszalontán pedig a Gestului utcában, 4000 négyzetméteren kap helyet a a hulladékgyűjtő. Valamennyi gyűjtőközpontnál úgy működik majd, mint a nagyváradi Thurzó Sándor és Uzinelor utcai hulladékgyűjtő pontok: azaz 12 konténert helyeznek ki, ahová textilanyagokat, újrahasznosítható tárgyakat, fémeket, háztartási cikkeket, üvegeket, elektromos berendezéseket, műanyagot, papírt, kartont, fát, bútort, növényi hulladékot, építkezési törmeléket és veszélyes hulladékot lehet majd vinni. Minden állampolgár maximum 3 évig ingyen tárolhat ott olyan hulladékokat, melyeket a helyi köztisztasági vállalatok nem szállítanak el.A vendégéjszakák száma szeptemberben meghaladta a 2019-es számokat is
2019-ben a magyar turizmus 41 millió vendégéjszakát számolt, az idei cél pedig éves szinten a 30 millió elérése.
A brit kormányfő a megölt parlamenti képviselőre emlékezett
A belügyminiszter közölte, hogy felülvizsgálják a választott politikai tisztséget viselők biztonságát.
Hogyan válasszunk lámpát a fürdőszobába?
A legtöbb fürdőszoba nem rendelkezik akkora nyílászáróval, mint az otthonunk többi helyisége, ennélfogva különösen fontos itt a megfelelő világítás kialakítása.
GCS: 15.239 új koronavírusos megbetegedést jelentettek
A CNSU elutasította Bukarest és Ilfov megye vesztegzár alá helyzezését