Hallgassa élőben!

Mozart és Schubert a filharmóniában Alexandru Mija vezényletével

Egy 31 esztendős fiatalember, Alexandru Mija a meghívott karmestere a nagyváradi filharmónia csütörtök este hét órakor kezdődő koncertjének, melyen W. A. Mozart 35., D-dúr, „Haffner” szimfóniáját (K 385) és Franz Schubert IV., c-moll, „Tragikus” szimfóniáját (D 417) hallhatjuk.

Tóth Gábor

Az előző hetekben kapott e-mailes közlemények után most szerdán újra sajtótájékoztatót tartottak a nagyváradi filharmóniában. Úgy tűnik az idén a filharmónia berkeiben, akárcsak a megyei kultúrszféra más „odafentről” megcsonkított ágazataiban is, 2021-ben pont farsangra esett a böjti időszak, de most valami apróság megfordulni látszik így hamvazószerda tájékán. Az év eleje óta tartó kényszerből kisakkozott önköltségű koncertek után, 2020. november 6. és 2021. január 15. kivételével, vagy „óta”, most újra megjelent a színen egy vendégkarmester (!) A farsangi szórakoztató fúvós/vonós muzsikákat követően ezúttal egy igen finom kategóriájú élmény várja ma este a témában érdekelt közönséget, mégpedig bécsi klasszikus zene szól végre a művészi értékrend helyrebillentésére. Mozartot és Schubertet nem kell különösebben bemutatni a filharmónia törzsközönségének (sem), előbbi mesternek a már említett ún. Haffner-szimfóniája hangzik el majd a hangverseny első felében, szerzőileg tele optimizmussal, utóbbinak – az első bécsi romantikusnak, avagy az utolsó bécsi klasszikusnak – pedig a IV. szimfóniája, melyhez kivételesen Schubert maga adta utólag a „Tragikus” alcímet, de azért ne tessenek keseregni a világi tragikumokon, ez a mű is tartogat ízléses melankóliát és Janus-arcú schuberti dúr-optimizmust.

Mozart 35 évet, Schubert 31-et élt, de azt igazán a legkevésbé sem lehet elmondani róluk, hogy fölöslegesen elpazarolták volna ezt a rövid időt. Érdemes ezt a mostani szemléletünkre is nyugodtan átváltani, mert „konvertibilis”: ki mennyit tesz hozzá a mindennapokban a bomló világ megjavításához? Mozart 26 éves korában írta a „Haffnert”, ami már akkor a harmincötödik szimfóniája volt, Schubert pedig még épp csak 19 esztendős volt a negyedik szimfóniája komponálásának idején, amit, mint oly sok száz más alkotását, sajnos nyilvános sikertörténeti keretek között sose hallgathatott már meg… Mindenesetre mindketten olyan értékeket láttak meg 200–220 éve, amiket ma is észrevehetünk, ha figyelmesen lecsendesítjük a körülöttünk dübörgő mellékzajokat. Az introvertáltabb szellemű, illetve a mindig is pezsgőbb nyilvánosságnak örvendő életű két alkotózseni azért az értékes művészet iránti alázatban egyáltalán nem különbözik.

Alexandru Mija

S ha már az értékbecslésnél tartunk, érdemes a koncert főszereplőjéről, az 1989-ben a vranceai Mărășești-ben született 31 esztendős Alexandru Mija karmesterről beszélnünk, aki egyrészt először vezényel Nagyváradon, másfelől fiatal pályakezdő dirigensként máig igen kevés lehetősége volt a Bukaresti Zeneművészeti Egyetem elvégzésével együtt is (Petru Andriesei és Horia Andreescu tanítványa) labdába rúgni az itthoni koncertéletben, több hasonló életkorú kollégájához hasonlóan. Így fordította át gondosan megszerzett szakmai tapasztalatait önfényezés helyett mások fellépéseinek elősegítésére, a fesztiválszervezői, zenekari menedzsmenti, impresszáriói rendkívül kényes és többnyire hálátlan, méltányolatlan tevékenységek irányába, példának okáért az Enescu-fesztivál vagy a Londoni Harrison Parrott ügynökség, illetve a szívének oly kedves ferrarai székhelyű Európai Unió Ifjúsági Zenekarának előmenetelére, de volt még a Radio România Muzical munkatársa is. Mija emellett kortárszenét pártoló szellemiségű, ha csak teheti, aktívan együttműködik hazai pályakezdő komponistákkal (a felsoroltak alapján erdélyiekkel is), mert mint elmondta, látja, hogy a fiatal dirigensekhez hasonlóan az ifjú alkotóknak is nehéz a zenei kínálat palettáján rést találni a megmutatkozáshoz a „nagyok” mellett. Kérdésünkre, hogy az általában mifelénk divatos szólistás koncertszokásoktól eltérően ezúttal mit jelent számára a lehetőség, hogy két (!) szimfóniát egyazon koncerten vezényeljen, hozzátette még, ez egy igazán megtisztelő kihívás, sőt, így az átlagosnál több ideje is maradt a zenekarral a közös munkára, a részletek kidolgozására.

Várjuk tehát csütörtök este hét órakor a zenekari próbák végeredményét.Hét személy vesztette életét egy Bákó megyében történt közúti balesetben
Hét személy vesztette életét vasárnap, a Bákót Egyedhalmával (Adjud) összekötő 2-es országúton, Răcăciuni település kijáratánál történt balesetben, amelyben személygépkocsi ütközött össze egy kisbusszal.
Halálos baleset Bihar határában
Lezuhant egy autó az Árpád hídról
A baleset a pesti hídfőnél történt.
Továbbra is titokzatos, nem tudni, hol járt hetekig a magyar énekes
„Határozatlan időre eltűntem, de nagyon izgalmas dolog miatt. Szeretni fogjátok nagyon! Hamarosan visszatérek” – írta rejtélyesen közösségi oldalára bő két héttel ezelőtt Oláh Gergő, aki most megint aktív, indul koncertezni.
Győri tragédia: a 19 éves vezető alkoholtesztje és drogtesztje is pozitív lett
A rendőrség újabb információkat osztott meg a győri tragédiáról, amiben egy kerékpáros hunyt el, miközben az őt elgázoló fiatal vezető két teszten is pozitív értéket produkált.