Programsorozat

2024.04.25. 12:25

Vasárnap kezdődik a 32. Festum Varadinum

Együtt mottóval szervezik meg idén a 32. Festum Varadinumot, mely három héten keresztül, április 28. és május 19. között tart. Mintegy 250 programra lehet számítani, az előrendezvények már zajlanak. A kulturális programsorozat egyik sarokkövét jelenti a Szent László Egyházmegyei Zarándoklat: a Szent László királyunk tiszteletére szervezett, az országhatárokon túlmutató zarándoklatot és ünnepi szentmisét körmenet zárja vasárnap.

Archív felvétel

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

Április 26., péntek 18 óra – Hős Norbert szabadkai fotóművész Metamorfózis című egyéni kiállításának a megnyitója az EFA Kiállítási Központ Mezey Lajos Galériájában. Hős Norbert, a Kárpát-medencei Magyar Fotográfiai Társaság tagja először mutatkozik be Nagyváradon. A tárlaton a portré-, tájkép-, absztrakt és makrófotózás műfajaiból válogatott, állatvilágot bemutató ciklusokat láthatunk, melyek közül több fekete-fehér technikával készült. Szervező: Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület.

19 óra – Ótos Annabella újvidéki fotóművész Első találkozás Viviannal című egyéni kiállításának a megnyitója az EFA Kiállítási Központ Mihai Stegerean Galériájában. A tárlat az otthoni szülés különleges pillanatait mutatja be művészi fotókon keresztül. Szervező: Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület.

22 óra – Apple Room Party a Moszkva kávézóban. Az izgalmas összeállítás kivételes zenei élményt ígér, ötvözve a house és a techno ritmusait.

Április 27., szombat 10 óra – FEM-IKSz Maraton a PKE amfiteátrumában. A Fényes Elek Műhely az Ihrig Károly Szakkollégiummal közös szervezésben tartja meg szakkollégiumi konferenciáját. Ennek célja, hogy különböző gazdasági és tudományos területeken egyaránt izgalmas, inspiráló előadásoknak, vitáknak és beszélgetéseknek adjon helyet. Szervezők: Fényes Elek Műhely, Partium Szakkollégium, Ihrig Károly Szakkollégium, Partiumi Keresztény Egyetem, Debreceni Egyetem.

12 óra – Vintage Garden – Jótékonysági ócskavásár a Moszkva Kávézóban.

15 óra – Könyvbemutató a Léda-házban: Tankó Andrea – A ránc gyermekei. A szerző nem mindennapi érzékenységgel beszél olyan, gyakran nehezen megközelíthető témákról, mint mélyszegénység, analfabetizmus vagy korai iskolaelhagyás, és az ezekből fakadó társadalmi kiszolgáltatottság és kirekesztés, a gyerekvállalás kérdése, abortusz, rasszizmus és előítéletek. Azaz a marginalizált roma közösségek hétköznapi megpróbáltatásairól, napjaink Romániájában. Szervező: Holnap Kulturális Egyesület.

17 óra – Kiállításmegnyitó az EFA Kiállítási Központ Vilidár István Galériájában. A kisvárdai festő-grafikus, Szeifried Zoltán Szent László – A lovagkirály életéből… című grafikai és festménykiállítása Szent László életútját mutatja be. Szervezők: Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület, MM Pódium.

20 óra – The Dockers-koncert a Gekko pubban.

Április 28., vasárnap 11 óra – Szent László Egyházmegyei Zarándoklat. A már több évtizedes Festum Varadinum kulturális programsorozat egyik sarokkövét jelenti a szinte már százados múltra visszatekintő Szent László Egyházmegyei Zarándoklat. A Szent László királyunk tiszteletére szervezett, az országhatárokon túlmutató zarándoklatot és ünnepi szentmisét körmenet zárja. Szervező: Nagyváradi Római Katolikus Püspökség.

16 óra – Szólj be a papnak! a Moszkva kávézóban. A kezdeményezés célja egyfajta „kocsmai evangelizáció”: alkalmat adni főleg azok számára, akik nem járnak templomba, gyülekezetbe, hogy a saját életük nagy kérdésein keresztül megismerkedhessenek a történelmi egyházak képviselőinek (személyes) álláspontjaival, és találkozzanak a hittel, Jézus Krisztus üzenetével. Szervezők: Debrecen önkormányzata, Szólj be a papnak, KÉSZ, Moszkva kávézó.

19 óra – Best of Várad-díjátadó, nagyváradi városháza. A Bihar megyei RMDSZ díjazza azokat a hétköznapi hősöket, akik kedvességükkel, figyelmességükkel, tudásukkal segítik a helyi közösséget, egy szebb, élhetőbb, otthonosabb hellyé varázsolva Nagyváradot. Szervező: Nagyváradi RMDSZ.

A további programokról, illetve az esetleges változásokról a festumvaradinum.ro, illetve a facebook.com/varadinum oldalakon lehet tájékozódni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában