Turizmus

2022.02.12. 09:21

Nagyvárad a top 10-ben

A városba látogató turisták számát tekintve Nagyvárad a hetedik legkedveltebb turisztikai célpont volt a tavaly Romániában.

Forrás: Alexandru Nițescu

Fotó:

Pap István

 

Nagyvárad továbbra is keresett úti célja a városi turizmust kedvelőknek, azok körében is, aki csak rövid időszakra, és azok körében is, akik hosszabb ideig akarnak itt tartózkodni, mondta Alina Toie, a Nagyvárad és a Régió Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR) vezérigazgatója szerdai sajtótájékoztatóján. Hozzátette, hogy a látogatók számát tekintve Nagyvárad tavaly az ország hetedik legkedveltebb turisztikai célpontja volt. Ez egy pozícióval jobb, mint 2020-ban, akkor ugyanis Nagyvárad a nyolcadik volt ezen a ranglistán, melyet most Bukarest vezet, majd Brassó, Konstanca, Kolozsvár, Nagyszeben és Jászvásár következik. 

 

Az APTOR számos eszközt bevetett annak érdekében, hogy Nagyváradra csalogassa a turistákat. Aktívan tevékenykedik a közösségi médiában, videoklipeket készített, több promóciós nyomtatványt adott ki, ugyanakkor kedvezményt is nyújtott azoknak, akik legalább két éjszakát töltöttek Nagyváradon: konkrétan ingyenes múzeumlátogatást és a tömegközlekedési eszközök ingyenes használatát, továbbá árkedvezményeket az APTOR programjában részt vevő vendéglátóipari egységekben. Tavaly több mint háromezer turista vette igénybe ezeket a kedvezményeket.

 

Egy másik érdekes kezdeményezés a virtuális Szent László tér létrehozása lesz. Mihai Jurca városmenedzser elmondta, hogy a létrehozandó applikáció segítségével a Szent László téren tartózkodók információkat kapnak majd arról, hogyan nézett ki a főtér a múltban. Korabeli fényképek, dokumentumok, leírások alapján rekonstruálják majd a Szent László tér kinézetét különböző korokban, és ez a virtuális időutazás minden bizonnyal nagy élményt nyújt majd az ide látogatók számára. 

 

Honnan jöttek?

 

A Országos Statisztikai Hivatal (INS) adatait összesítve kiderül, hogy 2018-ban 250.395 turista érkezett Nagyváradra, 2019-ben ez a szám 236.793 volt, míg 2020-ban, az első világjárvánnyal sújtott évben már csak 113.122. Ehhez képest kedvező fejleménynek mondható az, hogy tavaly 160.335 turista érkezett hozzánk, akik közül a legtöbben (89%) hotelekben szállásolták el magukat. „A turisták száma 2021-ben 42 százalékkal nőtt 2020-hoz képest. A legjobb hónap a Nagyváradra érkező turisták száma tekintetében az augusztus volt, ekkor 26.700 látogató jött a városba, ez 21 százalékkal haladja meg a 2020. augusztusi szintet” – fogalmazott Alina Toie. Mivel az Országos Statisztikai Hivatal ilyen jellegű adatokat nem gyűjt, ezért az APTOR nem tudja, hogy mely országokból érkezett a legtöbb turista a tavaly Nagyváradra. A hotelek által beszolgáltatott adatok alapján csak annyit tudnak megállapítani, hogy a Várdara jövő turistáknak mintegy 23–25 százaléka külföldi volt. 

 

Optimizmus

 

Mihai Jurca városmenedzser optimista az idei kilátásokat tekintve. A sajtótájékoztatón kifejtette, hogy véleménye szerint az idén tovább fog nőni a városunkba látogató turisták száma. Ennek egyik előfeltétele lesz az, hogy márciusban várhatóan újra indul mind a négy nagyváradi nemzetközi repülőjárat, valamint a nyári szezonban beindul a Nagyvárad–Konstanca légi járat is, amelyhez kapcsolódva az APTOR népszerűsítő kampányba kezd Konstancán, hogy elérjék azt, hogy a tengerparti város lakói is meglátogassák Nagyváradot, ne csak a váradiak menjenek a tengerpartra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában