Tunéziai tárgyalások

2024.04.29. 13:18

Szijjártó: Észak-Afrika elengedhetetlen partnerünk a migrációs válság kezelésében (videó)

Brüsszelnek az embercsempészekkel együttműködő, migránsokat szállító NGO-k helyett inkább a parti őrségek fejlesztését kellene finanszíroznia Észak-Afrikában – szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Tuniszban, írja az MTI.

MW

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Tuniszban 2024. április 29-én

Forrás: Facebook/Szijjártó Péter oldala

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető Tunézia elnökével, Kais Saiddal folytatott tárgyalása után arról számolt be, hogy a közelgő magyar európai uniós elnökségre veszélyekkel teli időszakban kerül sor, és ezek közül is talán a legfontosabb a kontinensre nehezedő migrációs nyomás.

A helyzetet szavai szerint súlyosbítja, hogy

Brüsszel jelenleg migrációpárti politikát folytat, amely rossz Európának és Észak-Afrikának is, mert az illegális bevándorlás veszélyt jelent a tranzit- és a célállamokra nézve egyaránt.

„Ahhoz, hogy a migrációval szemben eredményesen tudjunk fellépni, Brüsszelben két változásra lenne szükség. Először is abba kell hagyni az embercsempészekkel együttműködő, migránsokat szállító NGO-k finanszírozását” – jelentette ki.

„Ezen NGO-k a Földközi-tengeren szállítják a migránsokat, összejátszanak az embercsempészekkel, és pénzért Európába hozzák az illegális bevándorlókat. Ezen migránsszállító NGO-k helyett az észak-afrikai országok parti őrségeit kellene finanszírozni” – folytatta.

Abból a sok tíz- vagy százmillió euróból, amelyekből Brüsszel NGO-kat támogat, modernizálni lehetne az észak-afrikai országok parti őrségeit, ezáltal pedig meg lehetne akadályozni az embercsempészetet, és csökkenteni lehetne a migrációs nyomást

– vélekedett.

Kitért arra is, hogy Brüsszelnek azon gyakorlatával is fel kellene hagynia, hogy diktátumokat közöl az afrikai országokkal, ehelyett a kapcsolatokat vissza kellene helyezni a kölcsönös tisztelet talajára.

Szijjártó Péter arra figyelmeztetett, hogy mivel a következő húsz év során 750 millióval fog nőni a népesség Afrikában, ezért jelentős gazdaságfejlesztési programokra van szükség. Ezek hiányában, ha Európa magára hagyja Afrikát, akkor a következő években és évtizedekben kezelhetetlen humanitárius és biztonsági kihívásokkal fogja magát szembe találni.

„Jól tudjuk, hogy amikor Európa védekezik a migrációval szemben, akkor az észak-afrikai védvonalnak nagy szerepe van. És Tunéziának itt kitüntetett szerepe van”

– mutatott rá.

„Ezért arra szólítjuk fel az Európai Uniót, hogy ne avatkozzon bele a tunéziai belpolitikai folyamatokba, ne destabilizálja Tunéziát, hanem az átfogó partnerségi megállapodás értelmében működjön együtt a migráció elleni küzdelemben, és hajtson végre gazdasági fejlesztéseket” – tette hozzá.

Nagyszabású vasútipari együttműködés indul magyar és tunéziai vállalatok között

Megegyezés született a Ganz és tunéziai partnere között, amelynek értelmében nagyszabású vasútipari együttműködés indulhathat az észak-afrikai ország vasúti hálózatának modernizálása terén – jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Tuniszban.

A tárcavezető a tunéziai kollégájával, Nabil Ammarral folytatott tárgyalása előtt azt közölte, hogy tavaly a két ország közötti kereskedelmi forgalom rekordot döntött, értéke meghaladta a 270 millió dollárt.

 

Ma pedig egy olyan megállapodás aláírására kerül sor a magyar és tunéziai vállalatok között, amelynek nyomán komoly vasútipari együttműködési folyamat indul el, ugyanis a tunéziai vasúttársaság több százmillió eurós pályázatokat ír ki a vasúti hálózat, valamint a vasúti kocsik állományának fejlesztésére

– mondta.

„És a nagy tunéziai vállalatok magyar vállalatokkal közösen kívánják modernizálni a tunéziai vasúti hálózatot, mind az országos, mind az elővárosi hálózatot, és együtt kívánják modernizálni a vasúti kocsiállományt is” – folytatta.

„Ezért a Ganz a mai napon egy együttműködési megállapodást ír alá tunéziai partnerével, hogy a nagy vasútipari projektekben a következő időszakban együttműködjenek” – tette hozzá.

Majd tudatta, hogy a felek dinamizálni kívánják az együttműködést a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, az agrártudomány és a víztisztítás területén is.

A miniszter érintette a kétoldalú kapcsolatokat is, hangsúlyozva, hogy az együttműködésnek jó alapot ad, hogy mind a két országban szuverenista kormány van hivatalban, amely nem tűr el semmiféle külső beavatkozást, ellenáll minden nyomásgyakorlásnak és támadásnak.

Továbbá közölte, hogy évente 200-ról 250-re emelik a tunéziai hallgatóknak adható ösztöndíjak számát a magyarországi egyetemeken, tekintettel az óriási túljelentkezésre.

Szijjártó Péter a nap folyamán hivatali partnere mellett Kaisz Szaíd tunéziai államfővel, valamint Kaltum bin-Redzseb kereskedelmi miniszterrel is találkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában