Ünnep

2024.04.28. 16:34

A hermás körmenettel hivatalosan is elkezdődött a Festum Varadinum

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség zarándoklatra hívta az egyházmegye híveit, papjait és szerzeteseit április 28-án, húsvét 5. vasárnapján a székesegyházba. A helyi hagyomány szerint ezen a napon ünneplik az egyházmegye alapítóját, Szent László királyt.

Fotó: Alexandru Nițescu

Ciucur Losonczi Antonius

A program 10 órakor kezdődött a zarándokok fogadásával, illetve ráhangolódással. A 11 órai ünnepi szentmise főcelebránsa és szónoka dr. Kovács Gergely gyulafehérvári érsek volt.

Fotó: Alexandru Nițescu

A bevezető részben Böcskei László megyés püspök arra hívta fel a figyelmet: a húsvéti öröméneknek különleges kicsengése van ezen a napon, amikor egyházmegyei zarándoklatra indultak az ünneplők, hogy Szent László nyomában sorakozzanak fel. Őseink szép hagyományát követjük azáltal, hogy Szent László közelében akarunk haladni. És ez a közelség nem csupán jel vagy példamutatás, hanem meghívás mások számára is egy olyan időszakban, amikor talán az eddiginél is nagyobb szükség van arra, hogy megfogjuk egymás kezét, egymásba kapaszkodjunk, és így váljunk méltó utódaivá Szent Istvánnak és Szent Lászlónak, hangsúlyozta a főpásztor.

Fotó: Alexandru Nițescu

„Remélem, hogy ez a mai zarándoklat megadja azt a belső fényt, ami kell ahhoz, hogy a ránk váró kihívások és feladatok kereszttüzében helyesen tudjunk dönteni” – fogalmazott a váradi egyházmegye elöljárója. Böcskei László ezután köszöntötte a jelenlevő papnövendékeket, majd kiemelt tisztelettel Kelemen Hunort, az RMDSZ szövetségi elnökét és a többi közéleti szereplőt. Mint mondta, fontos az együtt ünneplés, hiszen az Istenre való tekintés mellett arra is szükség van, hogy helyes irányt vegyenek a világ dolgai. „A feljegyzések szerint Szent László király nem ritkán elcsendesedett és elragadtatásba esett, amikor a világi dolgokkal kellett foglalkoznia. Az ő bátorsága és bölcsessége  jellemezze a 21. századi vezetőinket is” – kérte Böcskei László.

Fotó: Alexandru Nițescu

Elmélkedésében dr. Kovács Gergely gyulafehérvári érsek kiemelte: illő és méltó módon kell emlékezzünk Szent Lászlóra, aki „fényes csillag az égen”. Bár több száz évvel ezelőtt élt, üzenetei az idők teljességében is aktuálisak számunkra. Szüleitől vallásos nevelést kapott, és bár a korát harciasság jellemezte, ő mégis tudott megbocsátani is. Már fiatalon kitűnt országmentő bátorságával, a keresztény értékekre és elvekre alapozva uralkodott szolgálattevőként és kötelességtudatból. „Szent László varázsereje kétségtelen, és a mai napig kitart. A magyar eszmény őáltala lett kereszténnyé és szentté. Azonban ne csak  csodáljuk a tetteit, hanem gondolkozzunk el azon, hogy mi, a személyes életünkben, hogyan tudjuk követni az ő tetteit” – tanácsolta Kovács Gergely.

Fotó: Alexandru Nițescu

A liturgián közreműködött a székesegyház Szent László Ének- és Zenekara. Szólót énekelt Tempfli Judit, Lukács Annamária, Páll Réka, Kristófi János, Tempfli Csongor. Orgonaszólót játszott Kristófi László, vezényelt dr. Kristófi János Zsigmond. A szentmisét követően a zarándokok imával és énekekkel kísérték Szent László ereklyéjét a hagyományos hermás körmeneten, ezzel is jelezve elköteleződésüket a lovagkirály erényeinek követésére. A hagyományoknak megfelelően jelen voltak a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum diákjai és tanárai, a testvéregyházak képviselői, a győri Szent László Határőr Hagyományőrző Egyesület tagjai, Debrecenből érkezett gyalogos zarándokok és egy kisvárdai küldöttség is, ahol szintén él a Szent László-kultusz.

Fotó: Alexandru Nițescu

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában