tervek

2020.11.04. 16:13

A gázhálózat bővítéséről tárgyaltak a megyei tanácsnál

Ciucur Losonczi Antonius

A Bihar megyei gázhálózat európai uniós finanszírozással történő bővítését véleményező intézmények képviselőivel találkozott hétfőn egy munkamegbeszélés keretében Ilie Bolojan megyei tanácselnök. Jelen voltak az Electrica, a vasúti társaság (CFR), az országos közúti infrastruktúra-kezelő társaság (CNAIR), a román vízügyek és a környezetvédelmi ügynökség részéről, valamint Vasile Bimbo megyei főépítész, az önkormányzatok delegáltjai és a tervezők. A cél az volt, hogy minél hamarabb és hatékonyabban össze lehessen állítani a pályázati dokumentációt, melynek leadási határideje 2020. december 17-e. Megjelent Adrian Foghiș, a nagyváradi metropoliszövezet igazgatója is, aki segít a polgármesteri hivataloknak abban, hogy a szükséges véleményezéseket egy hónapon belül beszerezzék.

Ilie Bolojan múlt heti sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy új pályázati kiírás jelent meg a Nagy Infrastruktúra Operatív Program keretében, s első ütemben az Európai Unió összesen 236 millió eurót bocsát Románia rendelkezésére, a pályázatok leadásának határideje pedig 2020. december 17-e. Egy projekt maximális értéke 25 millió euró lehet, s feltétel a nagy népsűrűség (a tanyavilágba való gázbevezetést ugyanis nem finanszírozza az Unió), illetve plusz pont jár azért, ha az adott környéken több mint 3000 lakást csatlakoztatnak a hálózatra.

Egy másik kritérium, hogy a háztartások legalább 60 százalékába bevezetik a gázt. A megyei tanács önállóan nem fog pályázni, viszont műszaki tanácsadást nyújt majd a pályázó önkormányzatoknak, társfinanszírozza a projektjeiket, segít a papírmunkában, és egyéb együttműködést ígér számukra a főépítészeti hivatalon keresztül – magyarázta akkor Bolojan. Megjegyezte azt is: elemezve a jelenlegi helyzetet, négy térséget azonosítottak be: Nagyvárad metropoliszövezete (Váradszentmárton, Nagyürögd, Fugyivásárhely és Hegyközpályi), Élesd és a vonzáskörzete (Esküllő, Cécke, Mezőtelegd), az Érmelléken Székelyhíd és Bihardiószeg, valamint Dél-Biharban Vaskohsziklás és Belényes térsége (Rény, Drágánfalva, Vasaskőfalva, Bontesd, Belényesirtás, Tenke és Alsókocsoba).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában