Ellenszavazat nélkül fogadták el az osztatlan közös tulajdon felszámolásáról szóló törvényt

Nagy István agrárminiszter szerint ez egy újabb jelentős lépés az átlátható tulajdonosi rendszer és az optimális birtokszerkezet kialakítása felé. A tárcavezető emlékeztetett: az osztatlan közös földtulajdon vitathatatlanul a magyar agrárium fejlődésének egyik legnagyobb gátja.

Hazánkban ma mintegy 2,4 millió hektárt és több mint egymillió földrészletet érint a probléma. Ezeken a területeken a tulajdonosok nehezen tudnak fejlesztéseket megvalósítani, emellett csökkentett értékkel vehetik számításba a területet banki hitel fedezeteként. A most elfogadott törvény jelentősen egyszerűsíti a korábbi hosszadalmas és nehézkes, valamint az államnak költséges megosztási eljárásokat, helyettük gyors, egyszerű, a tulajdonosi szándékra épülő rendszert vezet be – számol be a Magyar Nemzet.

A jogszabály a kisebbségbe kerülő tulajdonostársak védelme érdekében olyan garanciákat tartalmaz, amelyek biztosítják, hogy egyik tulajdonosnak se jusson a megosztás során a tulajdoni hányada alapján neki járó résznél kisebb ingatlan, kivéve, ha abba kifejezetten beleegyezik. A megosztás gyorsabbá válik, mert az osztatlan közös tulajdon megszüntetése nem hatósági eljárás részeként történik. A térképvázlatot sem szükséges földmérőnek elkészíteni, az állam ugyanis az érintetteknek ingyenes informatikai programot biztosít.

Dosszié

Nyolc közé jutott a Bayer Leverkusen és a Sevilla is
A legjobb nyolc közé jutó csapatok Németországban fejezik be a sorozatot.
Külföldi segítséggel jutna hatalomra a magyar baloldal
Cseh Katalin uniós pénzeket sürget az ellenzéki médiának.
Hidvéghi Balázs: az Index ügye újabb epizódja az ellenzéki támadásoknak
Az EP-képviselő szerint Cseh Katalin folytatja az uszító munkát Brüsszelben.
Fegyveres férfi ejtett túszokat egy francia bankfiókban (videó)
Sajtóinformáció szerint a 34 éves támadónak iszlamista kötődése is lehet.
Budapestnek idén a belföldi turistákat kell megcéloznia
A turisztikai ügynökség szerint a budapesti szolgáltatóknak csomagban kellene elérhetővé tenniük az általuk kínált élményelemeket.