TIFF

2022.09.10. 10:00

Közel ötezer résztvevője volt az idei TIFF-nek Nagyváradon

Forrás: TIFF

Fotó: VAKARCS LORAND BELA

BN-összeállítás

Az ősz legjobban várt filmjei szórakoztatták a közönséget az immár ötödik alkalommal megrendezett Nagyváradi TIFF-en. A szeptember 4-én, vasárnap véget ért rendezvényen a szeszélyes időjárás és az emiatt néhol módosult program ellenére is sokan vettek részt. Közel ötezer nézője volt összesen az idei filmfesztiválnak, amely alkalomra a szervezők harminc filmet gyűjtöttek össze, köztük filmkoncerteket. „A nagy számú jelenléttel ismét bebizonyosodott, hogy a filmnek különleges közösségteremtő ereje van” – fogalmaznak a szervezők közleményükben.

A fesztivál legnépszerűbb vetítései között szerepel a 2022-es rendezvényt megnyitó Illusions perdues (r. Xavier Giannoli). Ezt eredetileg Nagyvárad főterére tervezték, az időjárás miatt viszont az érdeklődők végül a Nagyváradi Állami Filharmóniában tekinthették meg a többszörösen díjazott filmet, ahol az Espressione Kvartett koncertjével fokozták a hangulatot. Hasonlóan nagy számban érkeztek a nézők az ugyanitt, vasárnap megtartott Nosferatu filmkoncertre, melynek keretében a filharmónia művészei mutatták meg tehetségüket Mihaela Maxim szoprán, Cătălin Petrescu bariton és Iustinian Zetea basszus énekesek kíséretében, Simona Strungaru vezényletével.

A TIFF idei évi rendezvényének kiemelt alkotója volt továbbá Enyedi Ildikó magyar filmrendező, akinek három filmjét is levetítették a nagyváradi eseménysorozaton. A külföldi és magyar filmek mellett román produkciók is megtekinthetőek voltak, köztük a Számomra te vagy Ceaușescu (Pentru mine tu ești Ceaușescu), melynek levetítése után a közönség a film rendezőjével, Sebastian Mihăilescuval beszélgethetett.

A TIFF szervezői biztosítják a nagyváradiakat arról, hogy jövő ősszel is visszatérnek a megyeszékhelyre. A fesztivál létrejöttében számos intézmény és szervezet közreműködött, köztük a Visit Oradea, a Nagyváradi Állami Filharmónia, a magyar Nemzeti Filmintézet, a Bihar Megyei Tanács és a Filmtett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában