Szavazás

2024.04.29. 19:25

Odobescu: A külügyminisztérium 916 szavazóhelyiséget alakít ki a június 9-i európai parlamenti választásokra

Agerpres

Luminiţa Odobescu külügyminiszter hétfői sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a külügyminisztérium 916 szavazóhelyiséget alakít ki a június 9-i európai parlamenti választásokra, csaknem kétszer annyit, mint a 2019-es EP-választásokon.
A tárcavezető közlése szerint korábban a 2019-es államelnök-választáson szavazhattak a legtöbb helyszínen a külföldön tartózkodó román állampolgárok, akkor összesen 835 szavazóhelyiséget alakítottak ki számukra Románia nagykövetségei és konzulátusai.
Luminiţa Odobescu hétfőn az Állandó Választási Hatóság elnökével, Toni Greblával közösen tartott sajtótájékoztatót az európai parlamenti választások külföldi megszervezéséről.
Mint elmondta, a külföldi szavazóhelyiségek számáról az előző választásokon tapasztaltak, illetve a határon túl élő román közösségekkel és a politikai pártok határon túli képviselőivel folytatott konzultációk eredményeképpen döntöttek.
Hozzátette, a külföldi szavazóhelyiségek megfelelő működéséhez szükséges személyzet biztosítására a külügyminisztérium 137 alkalmazottját állítja készenlétbe, hogy létszámhiány esetén kipótolják a pártok javaslatai alapján összeálló választási bizottságot.
A külföldi szavazóhelyiségek választási bizottságai 10 tagból állnak majd: egy elnökből, egy alelnökből és nyolc tagból. Azok a választók, akik az este 22 órai záráskor sorban állnak az urnánál, 23:59-ig élhetnek szavazati jogukkal - közölte a miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában