Útlevélosztály

2022.03.09. 13:00

Egyre több bihari kér útlevelet

Illusztráció

Forrás: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

 

A Bihar Megyei Útlevélosztályt megrohamozták az útlevél-kérelmezők, tudatja a helyi román sajtó, mely szerint hétfőn sokan álltak sorba az intézmény Sall Ferenc (Dunărea) utcai székhelyén, sokan közülük kisgyermekkel voltak ott. Meg is kérdeztek a helyszínen néhány útlevéligénylőt, de nem kaptak határozott választ arra, hogy miért kérik most az utazási dokumentumot, amikor annak úgymond nincs még itt a szezonja, hiszen a nyári szabadságok és vakációk még messze vannak. A feltételezések szerint az ukrajnai háború ijesztette meg az embereket és késztette őket arra, hogy biztos ami biztos alapon kiváltsák útleveleiket. Az útlevélosztály online felületén a hétfői napon már csak március 25-re lehetett időpontot foglalni.

 

Claudia Varga, a Bihar Megyei Útlevélosztály vezetője azt nyilatkozta, hogy az útlevélkérelmek száma megugrott az ukrajnai háború kitörése óta. A szolgálatvezető elmondta, hogy február 14. és március 4. között megduplázódott a kérelmek száma. Az említett időszakban ugyanis 2575 útlevélkérelmet nyújtottak be, míg 2019-ben ugyanebben az időszakban ez a szám 1360 volt Hozzátette, hogy 2020 és 2021 adatai ebben a vonatkozásban nem mérvadók, mert a világjárvány és az ahhoz kapcsolódó megszorítások jelentősen visszavetették az utazási kedvet és az utazási lehetőségeket.

 

Az elektronikus (biometrikus) útleveleket öt munkanap alatt állítják ki, míg az ideiglenes útleveleket tíz nap alatt vehetik kézbe a kérelmezők. Három napon belül megkaphatják az ideiglenes útlevelüket azok, akiknek egészségügyi, családi vagy szakmai okokból sürgősen külföldre kell utazniuk, és ezért nincs idejük megvárni az egyszerű elektronikus útlevél kiállítását. Claudia Varga felhívta a figyelmet arra, hogy mind a a www.epasapoarte.ro honlapon, mind az Útlevélügyi Főigazgatóság hivatalos oldalán arra kérik a polgárokat, hogy amennyiben nem találnak szabad időpontfoglalási helyet saját megyéjük útlevélosztályán, akkor a szomszédos megyék útlevélszolgálatainál nézzenek utána a rendelkezésre álló helyeknek, és ha ott kedvezőbb a helyzet, kérjenek oda időpontot, ugyanis a kérelmeket az ország bármelyik útlevélszolgálatánál be lehet nyújtani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában