Útlevéligénylés

2021.07.09. 08:48

Megduplázódott Biharban az útlevéligénylések száma

Az utazási tilalmak feloldása után megnőtt az útlevelet igénylő Bihar megyei lakosok száma, akik külföldön szeretnék eltölteni vakációjukat.

Forrás: bihon.ro

Erdon-összeállítás

Az útlevéligénylés eljárásának a lebonyolítása továbbra is a járványvédelmi előírásoknak megfelelően történik. Claudia Varga, a Bihar Megyei Közösségi Útlevélszolgálat vezetője a Jurnal Bihoreannak elmondta, hogy az elmúlt hónapokban folyamatosan nőtt az igénylések száma: áprilisban 2075, májusban 2620, júniusban pedig már 3957 útlevéligénylést regisztráltak. „Július első három munkanapján már 750 személy jelent meg a szolgálatnál, hogy benyújtsa a dokumentumokat” – fogalmazott Claudia Varga. A szolgálatvezető felhívta a figyelmet arra, hogy a járványra való tekintettel online előjegyzés alapján fogadják a polgárokat az útlevélosztályon. Azoktól a személyektől, akik online előjegyzés nélkül keresik fel az intézményt, csak abban az esetben veszik át a dokumentumaikat, ha nincsenek ott online előjegyzés alapján jelentkező ügyfelek. A megnövekedett érdeklődés miatt az internetes időpontkérés is hosszabb időbe telik, és napok óta már csak két héttel későbbre kap időpontot az igénylő az egyszerű elektronikus útlevél kiállításához. Többen megpróbálkoztak azzal, hogy előjegyzés nélkül elmentek a hivatalhoz abban a reményben, hogy ha nem jelenik meg valaki azok közül, akik online kértek időpontot, akkor őket fogják fogadni, de sajtóbeszámolók szerint ez kétesélyes próbálkozás, ugyanis sokan hiába vártak, mert végül nem vették át tőlük az iratokat. Éppen ezért, akik külföldön akarnak nyaralni, és ehhez útlevélre van szükségük, jó, ha időben benyújtják útlevélkérelmüket. A megnövekedett igények kielégítése érdekében meghosszabbították az útlevélosztály ügyfélfogadási programját. Eszerint augusztus 13-ig 8–20 óra között várja a polgárokat a Bihar Megyei Közösségi Útlevélszolgálat. Online naponta maximum 275 helyet lehet előjegyezni, és a helyszínen négy ablaknál veszik át a dokumentumokat. A szolgálat munkatársai arra kérnek mindenkit, hogy a torlódások elkerülése érdekében az előjegyzés alapján megadott időpontban jelenjenek meg. Az egyszerű, elektronikus útleveleket öt munkanap alatt adják ki, az ideiglenes, egy évre érvényes útlevélre pedig tíz munkanapot kell várni az igénylés benyújtásának napjától számítva. Egyébként a 18 év feletti személyek számára kiadott egyszerű, elektronikus útlevelek érvényességi ideje tíz év, a 12-18 év közötti személyeké öt év, míg a tizenkét év alatti gyerekeké három év.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában