Ítélet

2019.12.05. 13:35

Jogerősen elítélték Neculát

A Bukaresti Ítélőtábla jogerősen két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Stănel Neculat, a nagyváradi Hőszolgáltató Vállalat vezérigazgatóját, mert egy brăilai cég igazgatójaként hamis, illetve pontatlan és hiányos dokumentumokkal próbált európai uniós forrásokra szert tenni.

Pap István

A jogerős ítélet valójában helyben hagyja a Bukaresti Törvényszék idén júniusban született első fokú ítéletét, amely ellen Stanel Necula fellebbezett. A november 26-án született, a napokban publikált döntés értelmében a felfüggesztett börtönbüntetésen kívül Stanel Necula öt évig nem tölthet be semmilyen köztisztséget, illetve nem lehet állami hatóságok tisztségviselője sem, és nem láthat el olyan munkakört sem, amely munkakörben a bűncselekményt elkövette, továbbá nem lehet kereskedelmi társaságok ügyvezetője és részvényese. A két éves börtönbüntetést négy évre felfüggesztették, ugyanakkor Necula kilencven napig közmunkát kell végezzen a váradi Lucretia Suciu iskolában, vagy a szentmártoni polgármesteri hivatalban.

Régi ügy

Már az első fokú ítélet megszületésekor beszámoltunk az ügyről, mely 2012-ig nyúlik vissza, amikor Stănel Necula még Brăilaban élt, egy ottani cégnek volt az igazgatója, amely európai uniós forrásokat akart lehívni szoftverek és számítógépek beszerzésére. A Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) galaci ügyészei azonban csak évekkel később kezdtek el vizsgálódni az ügyben és az ügyiratot csak 2017 végén adták át a bíróságnak, amikor Necula már a Nagyváradi Hőszolgáltató Vállalat igazgatója volt. A DNA által összeállított vádirat szerint a Necula vezette cég több mint 367 ezer lejnyi jogosulatlan támogatásra akart szert tenni hamis nyilatkozatok és hamis, illetve pontatlan dokumentumok alapján. Noha a projekt nem kapott finanszírozást, az ügyészek mégis bűnösnek találták őt hamisítási és csalási kísérlet bűncselekményében.

Keresd a nőt

Stănel Necula az első fokú ítélet meghozatalakor már kifejtette saját álláspontját. Mint mondta, őt annak idején egy nappal azelőtt alkalmazták igazgatóként a szóban forgó céghez, hogy benyújtották elbírálásra az uniós pályázatot. Mint mondta, őt éppen azért alkalmazta a vállalkozás, mert szükség volt olyan emberre, aki tapasztalattal rendelkezik uniós projektek megvalósításában, de a dokumentáció összeállításában és benyújtásában nem vett részt. A céget hat hónappal később Necula átvette addigi tulajdonosától, egy hölgytől. Necula elmondása szerint ő maga csak egy év múlva, 2013-ban fedezte fel, hogy a projekttel valami nincs rendben, ezért kiegészítő dokumentációt állított össze, de a hölgy, akitől a céget átvette, egy nappal a határidő lejárta után nyújtotta be a papírokat. Necula kifejtette: azt nem tudja, hogy a hölgy szándékosan késlekedett-e, mindenesetre ő sokáig meg volt győződve ennek a személynek az ártatlanságáról, ezért később is védelmébe vette őt „és ezzel sajnos magamra vállaltam a felelősség egy részét” – fogalmazott Necula. Az ügyészség a korábbi vezető védelmezésének a tényét, illetve azt, hogy Necula később maga vette át a céget úgy interpretálta, hogy a jogosulatlan forráslehívás valójában Necula érdeke volt. A nyomozást elkezdő galaci ügyészség kettéválasztotta az ügyet: a hamisítási részt a brăilai ügyészséghez továbbította kivizsgálásra, az ügy többi része pedig a Bukaresti Törvényszékhez került. A hőszolgáltató vállalat igazgatója elmondta, hogy a brăilai ügyészség még az ítélet előtt megállapította azt, hogy nem Stănel Necula állította össze a hamis dokumentációt, nem ő írta alá a hamis papírokat, vagyis ellene ejteni kell a hamisítási kísérlet vádját. A Bukaresti Törvényszék azonban másképp ítélte meg az ügyet, és most a Bukaresti Ítélőtábla is.

Váratlan

A jogerős ítélet teljesen váratlanul érte a nagyváradi Hőszolgáltató vezetőjét, aki már a törvényszék első fokú döntését is „jogi balesetnek” nevezte. „Én arra a számítottam, hogy felmentenek, egy százaléknyi mértékben sem hittem azt, hogy veszíteni fogok” – nyilatkozta a sajtónak az elítélt igazgató. Necula elárulta, hogy várhatóan a jövő héten megbeszéléseseket folytat majd a vállalat igazgatótanácsával és a városvezetéssel a további teendőkről. „Az ítélet csak a cégek ügyvezetői és részvényesi funkciójára tesz utalást, de nem a korlátozott mandátummal rendelkező igazgatói tisztségre, mint amit én betöltök. Elemezni fogjuk, hogy az ítélet összeférhet-e az általam betöltött tisztséggel, és ennek megfelelően fogunk cselekedni” – fogalmazott. A maga során Ilie Bolojan polgármester is azt mondta, hogy elemezni fogják a kialakult helyzetet, és majd csak azt követően fog döntést hozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában