Egyszer volt, hol nem volt...

2023.06.11. 09:00

Sikeresen zárult a felvidéki népmesemondó verseny

Gombaszögön tartották a XIII. Ipolyi Arnold Népmesemondó Versenyt június 5-6-án. A Kárpát-medence egyik legnagyobb népmesei megmérettetését idén páratlan érdeklődés kísérte. A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet és a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia közös rendezvényét Varga Norbert az esemény szakmai felelőse értékelte.

MW

Induló a XIII. Ipolyi Arnold Népmesemondó Versenyen

Forrás: Hagyományok Háza Hálózat

Második alkalommal rendezték meg a Gombaszögi-völgy csodálatos természeti környezetében a szlovákiai magyarság legjelentősebb, a Kárpát-medence egyik legnagyobb mesemondó találkozóját. A XIII. Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny népszerűségére jellemző, hogy a korábbi évekhez képest közel százzal több mesemondó jelentkezett, ami a versenyek „dömpingjében” jelentős emelkedést mutat. Ez azért is figyelemreméltó, mivel a jelentkezés korlátozott, a nagyobb iskolákból tízen, a kisebb tanintézményekből öten indulhatnak a megmérettetésen. Így a nyolc területi előválogatón négyszázharmincan szerepeltek, ebből az országos versenyre hetvenkét fiatalt vártak.

A nemek megoszlása, s a területi eloszlás is kiegyenlített volt. Korábban a palóc nyelvterületről érkezők voltak túlsúlyban, mára elértük, hogy a Kisalföldről és Bodrogközből is kiválóan felkészített résztvevőket fogadhattunk. Ez számos új szakmai műhelynek köszönhető, amik megalakítása lelkes, elkötelezett pedagógusokhoz kötődik. A teljesség igénye nélkül említhetem keleten Buzitát, Közép-Szlovákiából Füleket és Ragyolcot, nyugatról Negyedet

– részletezte Varga Norbert.

Népművészeti programok is színesítették a versenyt
Forrás: Hagyományok Háza Hálózat

A megmérettetés szakmai felelőse tudatta azt is, hogy nem helyezésekben, hanem sávokban, arany, ezüst és bronz minősítésben gondolkodtak, emellett a zsűri különdíjakkal is jutalmazta a versenyzőket.

„Örömmel tapasztaltuk, hogy az úgynevezett ’aranysáv’ megerősödött, így több kategóriában a ’bronzsávot’ ki sem osztották. A választék műfajilag is bővült, félórás ’tündérmesét’ is hallhattunk, korábban ilyen terjedelmű mesemondással nem találkoztunk a versenyek során”

– mondta Varga Norbert. „Vannak visszatérő, gyakorlott mesemondóink, de mindig felbukkannak új tehetségek, vagy a korábbi indulók érnek be szakmailag” – tette hozzá.

A nemes vetélkedés két napja nagyon jó hangulatban telt el. A szervezők arra törekedtek, hogy a résztvevők az eseményt ne próbatételként, hanem fesztiválként éljék meg. Egy jól bevált program-struktúra alapján állították össze az idei versenyt is, kézműves foglalkozások, népművészeti programok színesítették a rendezvényt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában