ERDON Országos hírek

2019.07.29. 14:04

Iohannis üzenete a nemzeti himnusz napjának alkalmából

,,A nemzeti himnusz napja az a nap, amikor bizalommal és optimizmussal tekintünk a nemzet jövője felé" - üzente Klaus Iohannis államelnök hétfőn, a román nemzeti himnusz napjának alkalmából.

,,A nemzeti himnusz napja az a nap, amikor bizalommal és optimizmussal tekintünk a nemzet jövője felé" - üzente Klaus Iohannis államelnök hétfőn, a román nemzeti himnusz napjának alkalmából.

A himnusz szövege már az 1848-as forradalom idején arra ösztönözte a román népet a nemzeti öntudat felébresztésével, hogy egy új világba lépjen, üzente Iohannis az Államelnöki Hivatal közleménye szerint.

,,A mai ünnep jó alkalom arra, hogy elődeink erényeire emlékezzünk, felelevenítsük hőstetteiket. Az áldozatkészség, önzetlenség és a hazaszeretet olyan emberi tulajdonságok, amelyek alapjául szolgálnak korszerű társadalmunknak és demokráciánknak" - írja az államelnök.

Három évtizeddel ezelőtt Románia visszafordult a nyugat felé, tagja lett az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO), az Európai Uniónak, illetve stratégiai partnere az Amerikai Egyesült Államoknak, emléztet üzenetében Iohannis, hozzátéve, hogy ma a román állam aktívan hozzájárul a transzatlanti kapcsolat megerősítéséhez.

A fővárosban egyházi és katonai ünnepség zajlott hétfő délelőtt, amelyen egyházi emberek, a hadsereg képviselői, a védelmi minisztérium tagjai - köztük Nicolae Nasta államtitkár - vettek részt.

A több egyházi képviselő által levezetett liturgiát követő beszédek során elhangzott, hogy 171 évvel ezelőtt nevezték ki július 29-ét a nemzeti himnusz napjává. A Deşteaptă-te, Române!" dallamát Anton Pann szerezte, sorait Andrei Mureşanu írta, emlékeztetett Liviu Voicu ezredes.

A ceremónia végén elhangzott a himnusz Carla Muşat, a hadsereg zenekarának szólistája előadásában, akit a védelmi tárca és a csendőrség zenekara kísért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!