ERDON Helyi hírek

2019.09.02. 10:36

Az év leginkább várt román filmjei és alkotóik a nagyváradi TIFF filmfesztiválra érkeznek

A második alkalommal megszervezett nagyváradi Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) különleges filmekkel, őszi újdonságokkal és meglepetés találkozókkal kényezteti a román film szerelmeseit.

A második alkalommal megszervezett nagyváradi Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) különleges filmekkel, őszi újdonságokkal és meglepetés találkozókkal kényezteti a román film szerelmeseit.A mozirajongók a film hivatalos megjelenése előtt megnézhetik a várva várt történeteket szeptember 6-tól 8-ig. A filmeket a szerzők és főszereplők jelenlétében mutatják be, akiket meghívnak az eseményre, hogy válaszoljanak a felmerülő kérdésekre, a színfalak mögött pedig beavatják majd a részletekbe is az érdeklődőket.

A teljes műsor hamarosan elérhető lesz az oradea.tiff.ro honlapon.

Romániában első alkalommal Nagyváradon látható Cătălin Mitulescu negyedik játékfilmje. Heidi visszahozza a képernyőre az összetéveszthetetlen Gheorghe Visu-t, a nyugdíjazás előtt álló rendőr szerepében, aki olyan fiatal lányokat keres, akik hajlandóak lennének tanúvallomást tenni egy szervezett bűnözési ügyben. A filmrajongók szeptember 8-án találkozhatnak a népszerű színésszel, a nagyváradi Filharmonia termében, A fesztivál első napján az év filmjét, a La Gomera-t tűzték műsorra, amit Románia a 2020-as Oscar-díj jelölésre javasolt. Corneliu Porumboiu rendező filmje George Piștereanu színésszel együtt érkezik Nagyváradra, aki elbeszélget majd a közönséggel a vetítés után.

Miután a Szarajevói Nemzetközi Filmfesztiválon már bemutatták, az MO-, Nagyváradra érkezik Dana Rogoz színésznővel és Radu Dragomir rendezővel akik erről a provokatív filmről beszélgetnek majd, amely a #metoo jelenséget állítja középpontba.

A párkapcsolati kompromisszumokról és végleges döntésekről szóló történet, a Monștri. szeptember 6-án nyűgözi majd le a váradiakat. Jelen lesz Cristian Popa színész, a film egyik főszereplője, és Marius Olteanu rendező, aki nemrégiben Golden Mimosa díjat kapott a montenegrói Herceg Novi-ban. Szintén a film mozipremierje előtt bemutatják az Arest című alkotást a Nagyváradi TIFF-en, ez Andrei Cohn rendező második játékfilmje. Őt is meghívtak a vetítésre, hogy elmondja a műépítész (Alexandru Papadopol) történetét, akit ugyanabba a cellába zártak egy szekussal (Iulian Postelnicu).

Az év legnépszerűbb filmjeinek szabadtéri vetítése már másodjára kínál alkalmat a nagyközönség számára, hogy megismerkedjen Gheorghe Visu-val. A kedvelt színész szeptember 8-án, a Nagyváradi várban, a film készítőivel együtt nézi meg a Moromeții 2-t. Szintén itt vetítik majd Tudor Giurgiu legújabb játékfilmjét, melynek címe Parking. A rendező is jelen lesz a film bemutatását követő beszélgetésen, melynek ősbemutatója a kolozsvári TIFF filmfesztiválon volt, és a közönséget egy román-spanyol szerelmi történettel hozta lázba, aminek alapjául Marin Mălaicu-Hondrari Apropierea című regénye szolgált.

Egy nagyon érzékeny témáról szól a Spanyolországban dolgozó románok történeteiből készült dokumentumfilm, az Emigrant Blues - road movie, Claudiu Mitcu és Mihai Mincan rendezésében. A migráció jelenségével foglalkozik a Nu e nimeni acasă című alkotás is, Andrei Udișteanu és David Muntean újságírók által a Recorder.ro számára készített dokumentumfilm, ami egy Angliába készülő két gyermekes család Romániában töltött utolsó napjait mutatja be. A hazatérő bevándorló élete kilátástalannak látszik az Învierea domnului Constantin című filmben (r. Cornel Brad), akit felesége halottnak nyilvánít, mielőtt visszatér az országba.

A dokumentumfilmek szerelmesei Nagyváradon megnézhetik a Jurnalul familiei –Escu című alkotást is, egy elemzést arról, ahogy az egyéni történetek átfedik a románok kollektív történetét. Șerban Georgescu rendező Ioana Pârvulescuval, Mihaela Miroiuval, Sorin Ionițăval, Stelian Tanase-vel, Theodor Paleologu-val és Vintilă Mihăilescu-val együtt keresi a válaszokat a személyes archívumokból származó képek felhasználásával.

A nagyváradi TIFF 2019 filmfesztiválra hamarosan megválthatók a jegyek a tiff.eventbook.ro oldalon vagy a TIFF hivatalos APP-jén, az alkalmazáson, amely tartalmazza a műsort, ugyanakkor gyors belépést biztosít majd a vetítés helyszíneire. Az alkalmazás új formájában letölthető az App Store és a Google Play Store-ból.

***

Követhet minket:

oradea.tiff.ro | FB: TransilvaniaIFF | Twitter: TIFFRomania | Instagram

***

A nagyváradi TIFF filmfesztivál szervezői a Román Filmek Népszerűsítésével foglalkozó Egyesület (APFR), valamint a Nagyvárad és vidéke turizmusának népszerűsítésével foglalkozó egyesület (Visit Oradea) a nagyváradi városháza pénzügyi támogatásával.

Bemutatja: Transilvania Bank

Intézményi partnerek: Partium Egyetem, Nagyvárad Állami Filharmonia, Nagyváradi Városi Múzeum, Kiáltvány Nagyváradért

Mobilitási partner: Nagyváradi ATP Motors

Vendéglátó partner: Double Tree by Hilton

Concept by: Blackboards

Országos médiapartnerek: Adevărul, Dilema Veche, OK! Magazine, Historia, Radio România Cultural, Agerpres, Observator Cultural, AaRC.ro, Zile și Nopți

Helyi médiapartnerek: Magic FM, Bihoreanul, Bihon, Erdon, Jurnal Bihorean, Jurnal Bihorean Plus, Bihari Napló, Crisana, Info Oradea

Monitoring partner: MediaTRUST

(Fizetett hirdetés)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!