Bihar hírei

2018.07.10. 09:33

Bihari települések az Európai Pikniken

Az Európai Piknik különböző országok településeinek találkozója, ahol jól ötvöződik az európai gondolkodás, a kultúra, a szórakozás. Mi az Európai Piknik? Válaszol a mozgalom elindítója, a Tolna megyei Felsőnyék korábbi polgármestere, dr. Balogh Béla.

Az Európai Piknik különböző országok településeinek találkozója, ahol jól ötvöződik az európai gondolkodás, a kultúra, a szórakozás. Mi az Európai Piknik? Válaszol a mozgalom elindítója, a Tolna megyei Felsőnyék korábbi polgármestere, dr. Balogh Béla.

Június 22. és 24. között rendezték meg az olaszországi Altopiano della Vigolánában a 8. Európai Pikniket, amire két bihari település is hivatalos volt: Kisősi és – most első ízben – Rév is.

- Mi is ez a mozgalom és hogyan született?

- Az Európai Piknik különböző országok településeinek találkozója, ahol jól ötvöződik az európai gondolkodás, a kultúra, a szórakozás. Mindig megbeszélünk néhány olyan témát, ami ma az EU-ban „a levegőben van”, mint például Európa jövője, a demokrácia, vagy a szolidaritás. Ugyanakkor a résztvevők jól szórakoznak is, ők maguk is hoznak műsort: éneket, néptáncot, fafaragást, és bármi mást, ami az adott településre jellemző és persze a vendéglátók is gondoskodnak szórakoztatásról. A komoly és a szórakoztató oldal ilyetén kombinációja miatt a Pikniket az EU is támogatja. Eddig mind a nyolcra pályázatot nyújtottunk be Brüsszelbe, mindet el is fogadták, sőt, a kilencediket is, ami Csehországban, Brezován lesz augusztus végén - szeptember elején. Jövőre tehát a tizedik, jubileumi Európai Piknik kerül megrendezésre. Ami a gondolat születését illeti, tudni kell, hogy Felsőnyék egy kis település Tolna megyében, meglehetősen távol mindentől, ipartól. Emiatt, be kell vallani, a falu szegényebb is, mint mi azt szeretnénk. Az itt élők közül bizony nincs mindenkinek pénze ahhoz, hogy külföldre utazzon. A Piknik kiváló alkalom arra, hogy az emberek világot lássanak, megtapasztalják, hogyan élnek, gondolkodnak mások, véleményt cserélhetnek kisebb és nagyobb dolgokról, hazai és nemzetközi ügyekről. Emiatt egyébként a kezdetektől fogva csak kistelepüléseket hívunk meg, mi jobban értjük és átérezzük egymás problémáit, jobban tudunk örülni a hozzánk hasonló nagyságú települések sikereinek.

- Hogyan zajlik le egy ilyen találkozó?

- Nincsenek kőbe vésett elvek és előírások, mindig a vendéglátó település fantáziájára van bízva, milyen programmal rukkol elő.  Miután azonban már nyolc ilyen találkozó megtörtént (általában mindig más és más országban), kialakult némi tradíció. A Piknik mindig háromnapos: péntek, szombat, vasárnap. Mindig vannak komoly témák, amikről előadásokat hallgatunk meg és a hallottakat megvitatjuk. A vendég-települések mindig színpompás felvonuláson köszöntik a vendéglátókat, mindig van nemzetközi főzőverseny, ahol a települések saját maguk készítette ételekkel vesznek részt (a főzőversenyt az idén egyébként éppen Rév nyerte, Dorel Cosma polgármester vezetésével - szerz. megj.), mindig van kiállítás, ezen bármit ki lehet állítani, ami az adott településre jellemző. Például a szerbiai Nikinci település például papírból hajtogatott-csavart borosüveg-borítókat mutatott be, de volt, aki hímzést hozott, a németországi Kastlból fafaragásokat lehetett megnézni, Felsőnyékről a híres nyéki bor volt kiállítva. Van aztán minden alkalommal utcabál meg tűzijáték és egyéb ilyen mutatós, szórakoztató programpont is. A Piknik általában a vasárnapi ünnepi ebéddel zárul.

Minél többen, annál jobb

- Milyen országok vesznek részt a Pikniken?

- Itt sincsenek előírások, bárki jöhet, de főleg az EU tagországai és néhány még nem-EU, de szerződött ország (például Szerbia, Macedónia, Svájc, Norvégia) szokott jönni. Minél többen jönnek, annál jobb, annál színesebb a találkozó. Eddig tíz-tizenkét országból 15-20 település szokott részt venni, de ez a kör folyamatosan bővül: Brezova a tavalyi, a horvátországi Légrádban megrendezett Pikniken jelent meg először és lám, idén már ő is rendez egy találkozót (Kisősi is Légrádban csatlakozott a társasághoz - szerz. megj.), míg Rév idén jelent meg először. Azzal számolunk, hogy egy-egy ilyen találkozón 170-180 külföldi résztvevő is jelen van. „Klubtagok” az olaszok, a romániai települések, magyarok, csehek, szlovákok, lengyelek, szerbek, horvátok, németek, szlovének, hogy csak a hirtelen eszembe jutó országokat említsem.

- Hogyan kerültek a bihariak a Piknikre?

- Mint említettem, Kisősi volt az úttörő Biharból. Velük Felsőnyéknek (és más településeknek) nagyon sikeres nemzetközi, EU-s (Erasmus+)  projektje volt, aminek során a csapat eljutott Kisősibe is, itt találkoztunk a réviekkel és hívtuk meg őket is a Piknikre.  Örömmel hallom, hogy Kisősi és Rév azon gondolkodik, hogy a jövő évi, jubileumi, tizedik Európai Pikniket esetleg közösen rendeznék Réven. Nagyon örülnénk neki, támogatjuk is bihari barátainkat, ha így döntenek és szívesen jövünk majd hozzájuk vendégségbe.

Világot látni, szórakozni

- Hogyan lehet finanszírozni egy ilyen rendezvényt?

- Ez mindig a vendéglátó leleményességétől függ: milyen programot állít össze. Az EU támogatása attól függ, hogy a Piknik programját Brüsszel elfogadja-e és hány külföldi résztvevője van a programnak, az elnyerhető maximális összeg 25.000 euró. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy ebből nagyon színvonalas programot lehet összeállítani és jut minden másra is, a vendéglátó fizeti ugyanis a szállást, az étkezést és az utazást is (erre adják a támogatást). Nem árulok el titkot: az eddig Felsőnyéken szervezett mindkét Európai Piknik belefért a költségvetésbe, sőt maradt másra is, az EU-támogatás ugyanis átalány, amit a vendéglátó megtakarít, azt arra fordítja, amire akarja. De amennyire tudom, minden egyes Piknik belefért eddig az EU-támogatásba, vagyis egyetlen fillért se kellett a vendéglátó településnek a saját pénzéből hozzátenni. Persze az adottságok mindenhol különbözőek, mi felsőnyékiek például büszkék vagyunk arra, hogy vagy száznyolcvan külföldi vendéget is el tudtunk helyben szállásolni, a nyékiek versengtek, hogy az ő házukba is jusson vendég. El lehet gondolni, hogy hány baráti szál szövődik így a korábban ismeretlen emberek között. A révi és kisősi delegációk most is úgy utaztak Olaszországba, hogy megálltak nálunk, itt aludtak, mert azért ezer kilométert egyszerre levezetni elég nehéz. Ezek a baráti szálak segítenek jobban megérteni egymást, jobban átérezni a partner helyzetét, megoldásokat lehet ellesni, közben világot látni és szórakozni – ingyen. Ez az, ami Európát közel hozza egymáshoz és ez az, amiért Brüsszel az ilyen megmozdulásokat anyagilag is támogatja.

 

Hasas János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!