Kultúra

2024.05.23. 09:29

Az USR elindítja a Kultúráért Paktumot: Nagyvárad, a művészlelkű város

Daniel Palaghianu, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) nagyváradi polgármesterjelöltje, valamint Mihai Șvab és Thomas Beckett Ilieș művész, az USR városi tanácsosjelöltjei szerdán sajtótájékoztatót tartottak, ahol bemutatták az USR Nagyvárad Kultúrájáért Paktumát. Ez volt az ötödik paktum, amelyet a Nagyváradi Zöld Paktum, az Oktatásért Paktum, a Részvételi demokráciáért Paktum és az Üzleti Környezetért Paktum után indítottak útjára.

Ramona Pașcu

A nagyváradi művészek problémáiról egy, a kultúrával közvetlenül foglalkozó ember, Thomas Beckett Ilieș művész beszélt, aki 2022 vége óta az USR tagja is.
„Szeretnék beszélni azokról a problémákról, amelyekkel a művészeknek általában szembe kell nézniük: a helyi hatóságokkal való kommunikáció hiánya, a kulturális terek, a galériák hiánya, a műhelyek vagy a más kulturális intézményekkel való kommunikáció hiánya csupán néhány ezek közül. Remélem, hogy azokat, akik lesüllyesztették a kultúrát, a választók felelősségre fogják vonni”, nyilatkozta Beckett.

Thomas Beckett Ilieș

A Nagyvárad, a művészlelkű város címet viselő Kultúrpaktum abból a vágyból született, hogy segítse egyrészt a közösséget, amely szeretne részt venni a kulturális rendezvényeken, másrészt a művészeket, akik nehézségekkel szembesülnek, amikor ilyen jellegű rendezvényeket akarnak szervezni.
„A kultúrát a közösségi élet szükségszerűségének tartjuk. Identitásunk, társadalmi életünk és a város fejlődésének lényeges része. A gazdag és sokszínű kultúra vonzza a tehetségeket, a befektetőket és a turistákat, hozzájárulva a gazdasági növekedéshez és a közösség jólétéhez. A nagyváradi USR által javasolt Kultúrpaktum határozott elkötelezettséget jelent a mostani helyzet megváltoztatására. Hozzá kívánunk járulni ahhoz, hogy Nagyvárad olyan várossá váljon, amely ünnepli a művészeteket, termékeny talajt biztosít a kreativitásnak, és lehetőséget ad a helyi művészeknek tehetségük kibontakoztatásához és karrierjük építéséhez”, mondta Mihai Șvab.

Mihai Șvab

Daniel Palaghianu hosszasan beszélt azokról a megoldásokról, amelyeket a nagyváradi USR a város kulturális életének gazdagítására és sokszínűbbé tételére javasol.
„Sokunkat túlságosan megbüntetnek az általunk javasolt különböző kezdeményezésekért, és azt hiszem, itt az ideje, hogy újragondoljuk, hogyan akarunk élni ebben a városban. Van egy káros tendencia, amely Nagyváradot egyhangú várossá teszi, annak ellenére, hogy kivételes infrastruktúrával rendelkezünk”, jelentette ki Daniel Palaghianu, a nagyváradi USR elnöke és polgármesterjelöltje.

Daniel Palaghianu

A nagyváradi USR megoldásai a város kulturális életének gazdagítására és sokszínűvé tételére
A nagyváradi USR által javasolt kulturális paktum célja, hogy konkrét megoldásokat kínáljon a város kulturális életének a felélénkítésére, és fejlődésének motorjává tegye azt.

1. A helyi művészek támogatása:
• Ösztöndíjalap létrehozása a művészek számára: pénzügyi támogatás helyi művészeknek projektjeik fejlesztéséhez, rendezvények szervezéséhez és munkájuk népszerűsítéséhez.
• A helyi művészek és a kulturális intézmények közötti együttműködések ösztönzése: ösztönözni fogjuk a helyi művészek és a kulturális intézmények, például múzeumok, művészeti galériák és színházak közötti együttműködéseket, változatos és vonzó kulturális események létrehozása érdekében.
• Műhelyek és workshopok szervezése helyi művészek számára: rendszeres workshopok és műhelyek szervezése helyi művészek számára, amelyek segíthetik őket képességeik fejlesztésében, technikáik tökéletesítésében és alkotásaik népszerűsítésében.
• Mentorprogram létrehozása a helyi művészek számára, hogy támogassa őket karrierjük építésében és munkáik népszerűsítésében.

2. A kulturális piac fellendítése:
• Új kiállítási és kulturális rendezvényterek létrehozása: támogatjuk minél több kiállítási és kulturális rendezvényhelyszín egyidejű működtetését, hogy a helyi művészek számára lehetőséget biztosítsunk munkájuk bemutatására és a közönséggel való kapcsolatteremtésre. Azonosítjuk azokat a használaton kívüli épületeket vagy köztereket, amelyeket művészeti galériákká, kreatív központokká vagy rendezvényterekké lehet alakítani.
• Fesztiválok és kulturális események szervezése: javaslatot teszünk és támogatjuk különböző fesztiválok és kulturális események szervezését a helyi művészet népszerűsítése és a turisták vonzása érdekében. Támogatjuk a már létező fesztiválokat, és új fesztiválokat hozunk létre, amelyek a különböző művészeti formáknak szenteltek, a zenétől a színházig, a táncig és a képzőművészetig.
• A helyi kultúra népszerűsítése a turizmuson keresztül: a helyi kultúrát a turizmuson keresztül népszerűsítjük, hogy a nagyváradi művészetek és kultúra iránt érdeklődő látogatókat ide vonzzuk.
• Kulturális oktatási programok fejlesztése: kulturális oktatási programokat javasolunk a gyermekek és fiatalok számára, hogy megismertessük velük a nagyváradi művészetet és kultúrát. Múzeumi látogatásokat, kreatív műhelyeket, színházi előadásokat és koncerteket szervezünk a gyermekek és fiatalok számára.

3. Beruházások a kulturális infrastruktúrába:

• A lehető legtöbb régi helyiség rehabilitációja és korszerűsítése kulturális tevékenységek céljára. Támogatjuk a felszerelések korszerűsítésére, a terek felújítására és a hozzáférhetőség javítására irányuló beruházásokat.
• Új kulturális terek létrehozása: nagyra értékeljük az új multifunkcionális kulturális központ projektjét, és szeretnénk részt venni a tevékenységében.
• Programok kidolgozása a kultúra digitalizálására: programokat javasolunk a kultúra digitalizálására, hogy a helyi művészet szélesebb közönség számára is elérhetővé váljon. A múzeumi gyűjtemények digitalizálásával online népszerűsítjük a helyi művészeket, és hozzáférést biztosítunk a kulturális oktatás digitális forrásaihoz.

4. A kultúra támogatásának reformja:

• Átláthatóság és hatékonyság: olyan átlátható és hatékony finanszírozási rendszert kívánunk bevezetni, amely a nyilvánosság széles rétegei számára biztosítja a kultúrához való hozzáférést. Közzétesszük a projektek kiválasztási kritériumait, nyomon követjük a pénzeszközök elosztását, és átlátható pénzügyi jelentéseket teszünk közzé.
• A független szektor támogatása: támogatni fogjuk a független kulturális szektort célzott források elkülönítésével és egyedi finanszírozási programok létrehozásával. Egyszerűsíteni fogjuk a kulturális civil szervezetek finanszírozáshoz való hozzáférését, és tanácsadást nyújtunk a projektfejlesztéshez.
• Az innovatív projektek előtérbe helyezése: az új művészeti formákat népszerűsítő, új közönséget vonzó és a város kulturális fejlődéséhez hozzájáruló innovatív projekteket fogjuk előnyben részesíteni.
• A kultúra hozzáférhetőségének előmozdítása: elősegítjük a kultúra hozzáférhetőségét minden közönség számára, beleértve a fogyatékkal élőket, a hátrányos helyzetű gyermekeket és fiatalokat is.

5. Integrált kulturális stratégia Nagyvárad számára:

• A kulturális élet minél több résztvevőjét bevonjuk a nagyváradi kulturális stratégia kidolgozásába, amelyet be fogunk illeszteni a desztinációmenedzsmentbe, valamint a gazdasági és társadalmi fejlesztési stratégiákba.
• Koordináció a marketingstratégiákkal: Nagyváradot mint kulturális célpontot népszerűsíteni fogjuk.
• Intézményközi együttműködések előmozdítása: támogatni fogjuk az intézmények közti együttműködéseket, egy élénk kulturális ökoszisztéma létrehozása és a kulturális beruházások hatásának maximalizálása érdekében.
„A nagyváradi USR a kultúrát a város jövőjébe való befektetésnek tekinti. A Kultúrpaktummal egy vidámabb, vonzóbb és virágzóbb várost szeretnénk létrehozni, egy olyan várost, amely büszke kulturális gazdagságára, és amely a helyi művészeknek teret biztosít tehetségük kibontakoztatására és karrierjük építésére”, tették hozzá az USR képviselői.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában