Tüntetés

2024.06.15. 12:22

Tüntetők követelték Bukarestben a szavazatok újraszámolását

Képernyőfotó

Agerpres

Több százan tüntettek péntek este a bukaresti Victoriei téren, követelve, hogy számolják újra a szavazatokat azokban a szavazókörzetekben, ahonnan rendellenességeket jeleztek.
A Corupţia ucide (A korrupció öl) és az Iniţiativa România (Románia kezdeményezés) civil szervezetek által kezdeményezett tüntetésen zömében fiatalok gyűltek össze. Jelen volt Clotilde Armand első kerületi és Radu Mihaiu második kerületi polgármester is.
'Csalás nélküli újraszámlálást!', 'Greblă mondjon le!', 'Korrekt választásokat, tiszteletet akarunk!' - skandálták, és a kezükben tartott táblákon a 'Mit tettetek a szavazatommal?' és a 'Ha nem lenne takargatni valótok, nem tagadnátok meg az újraszámlálást' feliratokkal üzentek a hatalomnak.
A szervezők a közösségi médiában toborozták a tüntetőket. 'A jegyzőkönyvek nem tükrözik a valóságot; jelezték a választók is, a megfigyelők is, hogy voltak helyzetek, amikor teljesen eltűntek a szavazataik, vagy a szavazólapok a szavazóhelyiségek szekrényeibe voltak elrejtve, vagy a jegyzőkönyvek biankóban voltak aláírva' - írták a megmozdulás szervezői.
A tiltakozók követelték, hogy 'lehetőleg a központi választási irodában' számolják újra azokban a szavazókörzetekben leadott szavazatokat, amelyek jegyzőkönyve szerint bizonyos politikai pártok vagy jelöltek egyetlen szavazatot sem kaptak, noha választópolgárok jelezték, hogy ők a kérdéses pártra vagy jelöltre adták voksukat.
Követelték továbbá, hogy ellenőrizzék részletesen az érvénytelennek nyilvánított szavazatokat azokban a szavazókörzetekben, ahol ezek aránya meghaladja az 5 százalékot. Újraszámlálást kértek továbbá minden szavazókörben, ahol a szavazólapok urnanyitás előtti száma nem egyezik az urnazárás utánival.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában