Salvamont

2024.06.16. 07:31

Több helyre riasztották szombaton a hegyimentőket

Fotó: Salvamont

Agerpres

Nyolcvan métert esett egy ember a Fogarasi-havasokban lévő Lajta-csúcs közelében. Az esést követően az  illető eszméleténél volt és együttműködött a mentőcsapatokkal - közölte a Salvamont a Facebookon. A turista megmentésére az Argeş és a Szeben megyei Salvamont szolgálatos járőrcsapatai siettek, a helyszínre érkezett a belügyminisztérium egy helikoptere is. Az összes többi Argeş megyei hegyimentő a Leszpez-csúcsnál segített, ahol egy nő eltörte a lábát - tájékoztatott az intézmény.

Ugyancsak szombaton a Fehér megyei hegyimentőket is riasztották, miután egy négyéves gyerek és egy felnőtt rekedt a Székelykő egyik meredek szakaszán. A tájékoztatás szerint az 112-es segélykérő számon riasztották őket, mivel egy felnőtt és egy 4 éves gyermek letért a kijelölt turistaösvényről a kőfolyásra, ahonnan nem tudtak biztonságosan elmozdulni.
A mentőcsapat helyszínre érkezésekor azonban a turistáknak már sikerült kijutniuk a kőfolyásból és egy biztonságosabb helyen várták a hegyimentőket. A Salvamont csapata segített nekik visszatérni az ösvényre, ahol csatlakoztak a turistacsoportjukhoz - közölte a Fehér megyei Salvamont.
A Salvamont nyomatékosan kéri a kirándulókat, hogy meredek lejtők megmászásakor szigorúan kövessék a turistajelzéseket és csak az ezek által jelölt ösvényeken haladjanak, ellenkező esetben a saját és mások életét kockáztatják. Ugyanakkor indulás előtt tájékozódjanak az út bejárásának várható időtartamáról, illetve arról, hogy az útvonalon található-e ivóvíz. Hegyvidéki kirándulásra bakancsban, esőköpennyel, elemlámpával és ivóvízzel felszerelkezve kell elindulni, mert a hegyekben nagyon hirtelen változhat az időjárás - figyelmeztet a Salvamont. 
Az 1129 méter magas Székelykő a jól látható turistajelzések követésével egyetlen ösvényen megmászható, a többi részén speciális mászótechnika és felszerelés szükséges.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában