Villamosozás

2021.12.16. 08:06

Az első nap: kipróbáltuk az új nagyváradi villamosjáratot

Üzembe helyezésének első napján kipróbáltuk az új nagyváradi villamosjáratot. Máris aránylag sokan utaztak az 5. és a 7. villamosokon, bár természetesen vannak még, akik nem tudják, mi az útvonaluk ezeknek az új járatoknak.

Forrás: Facebook/Florin Birta

Pap István

 

A Bihari Napló szerkesztőségénél lévő megállóban ültünk fel szerdán délelőtt az 5. számú villamosra. A Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) azt ígérte, hogy tízpercenként fognak közlekedni az új járatok, és az első nap teljesült is az ígéret, mert a megállóba érkezésünk után nyolc perccel a Béke domb felől már be is futott az 5. villamos. Mivel azt megelőzően perceken belül két másik villamos elment már az utasok nagy részével, így az 5. villamosra itt is, és a többi megállóban is kevesen szálltak fel. Tapasztalatunk szerint a 5. és 7. járat teljesítésére zömében a Siemens villamosok vannak beállítva. Az 5. villamos a Téglavető (Dacia) és a Vitéz (Decebal) út kereszteződésétől tíz perc alatt tette meg az utat az Aradi út és az Aviatorilor utca kereszteződéséig, vagyis odáig, ahonnan gyakorlatilag az új útvonal kezdődik. Abban a megállóban többen felszálltak a villamosra, akik az Auchan vagy a Jumbo bevásárlóközpontokig utaztak. Az Aradi út–Aviatorilor utcai megállótól az állami egyetemig szintén tíz perc alatt tette meg a távot a villamos, igaz, a délelőtti órákban nem volt nagy autóforgalom, és utas is alig volt, így a villamos nem időzött sokat a megállókban. További tíz perc múlva már a váradszőllősi végmegállóban voltunk, vagyis a Téglavető–Vitéz utcai kereszteződéstől fél óra alatt elvitte az utasokat a jármű Váradszőllős és a város végébe. A visszafelé induló járaton már szép számban ültek utasok. Ez pontban délben indult a végmegállóból, és húsz perc múlva már az Aradi út végén lévő megállóban volt. Innen tíz perc alatt ért el a Szent László térre, és akkorra már a többi járattal megegyező útvonalon haladt tovább. Még nem mindenki tudja, hogy merre is járnak pontosan az 5. és a 7. villamosok – több megállóban is hallottunk embereket egymástól olyasmit kérdezni, hogy „Ez a központ fele megy?”, „Ez a Decebal fele megy?” – de ez természetes is az új járatok első napján. 

A szerző felvétele

 

A járművek jól suhannak az új sínpályán, csak a villamosremíz melletti kanyar tűnik szűkösnek egy kissé. Itt kifejezetten lassan haladt a villamos, de lehet, hogy ez csak addig lesz így, amíg a villamosvezetők megszerzik a pályarutint. Ezzel szemben kifejezetten gyorsan halad a jármű az egyenes szakaszokon: a Ceyrat lakónegyedben, a csendőrség mentén, az állami egyetem és a sportcsarnok mellett, vagyis azokban az övezetekben, ahol a villamos útját nem keresztezi autóforgalom. Az új sínpálya környéke sok helyen még munkaterületként hat, több megálló, a Pece parti villamosmegállók zöme még sártenger közepén áll; ezeket a járdaszigeteket egyelőre elég bajos megközelíteni gyalogosan, legalábbis a villamosból így tűnt. Különösen a Ceyrat-lakónegyedbeli megálló Pece-patak felőli oldala nehezen megközelíthető, hiszen a környék fel van túrva, abban az övezetben ugyanis hamarosan egy új út épül a Pece mentén. A legtöbb megálló még nem készült el teljesen, több helyen még különböző szerelési munkálatokat végeztek, ugyanakkor az Atelierelor utcai szakaszon még füvesíteni kell a sínek közötti részt.

Az 5. és a 7. villamos nagyon hasznos azoknak, akik tömegközlekedési eszközzel akarnak eljutni a Nagyváradi Egyetemre, vagy az Auchan és a Jumbo bevásárlóközpontokba; ez utóbbiak tekintetében főleg azok után jön jól az új villamosjárat, hogy drasztikusan ritkították az oda közlekedő buszok számát. Továbbá ezek a villamosok kötik be a város vérkeringésébe a Ceyrat lakónegyedet. És örülhetnek az új járatoknak Váradszőllős lakosai is, akik nem szeretik a villamospótló autóbuszokat, de hosszú távon, amikor újra lehet majd közlekedni a Ghillányi (Cantemir) úti villamossínken, akkor nyilván a váradszőllősiek a régi, megszokott, és sokkal rövidebb útvonalon fognak majd villamossal a belvárosba utazni. Számukra az új járatok haszna abban fog majd állni, hogy nagyon könnyen eljuthatnak lakóhelyüktől az állami egyetemre, az Auchan–Jumbo térségbe, illetve a leendő sportcsarnokba, amikor az is megnyitja majd kapuit. 

 

Útvonal, megállók

 

Noha szerdán már publikáltuk, de nem árt megismételni, hogy az 5. és a 7. számú új nagyváradi villamosjáratok a váradszőllősi villamos végmegállóból indulnak el, a Pece-híd előtt letérnek a villamosremíz felé, majd az Atelierelor utcán, a Pece-patak mentén haladnak tovább, eljutnak a Ceyrat lakónegyedbe, a Nagyváradi Egyetemhez, az új sportcsarnokhoz, a város déli részén lévő bevásárlóközpontokhoz, majd az Aradi úton folytatják az útjukat az Emanuel templomig. Eddig közös a két járat útvonala, innen azonban az 5. járat a városközpont felé halad tovább, majd a Nagyvásártéren (December 1. park), a Sztaroveszky (Magheru) úton a nagyállomásig jut el, majd az Olaszi parknál letér a Vitéz (Decebal) útra, és az Emanuel templomtól indul vissza az Aradi úton, és az új sínpályán tér vissza a váradszőllői végmegállóig. A 7-es járat fordított irányban teszi meg ugyanezt az útvonalat, tehát az Emanuel templomtól a Vitéz utcára tér le, majd az Olaszi parknál a nagyállomás felé veszi az útját, onnan a Fő utcán és a Sztaroveszky úton, majd a Nagyvásártéren át jut el a központig, onnan egyenesen halad tovább az Aradi útig és azon végig, majd szintén az új sínpályán tér vissza Váradszőllősre. A két új villamosjárat az új sínpálya-szakaszon megáll a villamosremíz bejáratánál, majd a remíz kijáratánál, a Ceyrat lakónegyednél, a Nagyváradi Egyetemnél, az új sportcsarnoknál, az Auchan és a Jumbo bevásárlóközpontok mellett és az Aradi út végén az Octavaian Goga utcai kereszteződésnél, a következő pedig már a jól ismert megálló az Aradi út és az Aviatorilor utca kereszteződésében, ahol találkoznak az 5., a 7., a 8., a 9. és a 10. számú járatok. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában