Beszámoló

2024.05.18. 11:52

A nemnövekedésről tartottak előadást a Collegium Varadinumnál

A nemnövekedés gazdaságtana. Fenntarthatóak-e a globális trendek? címmel dr. Pogátsa Zoltán habitált egyetemi docens tartott előadást pénteken este a Collegium Varadinum székhelyén, a 32. Festum Varadinum keretében.

Ciucur Losonczi Antonius

Az érdeklődőket Tőtős Áron, a Collegium Varadinum vezetője köszöntötte. Meglehetősen pesszimista jövőképet vázolt fel Pogátsa Zoltán, aki prezentációja elején kijelentette: visszafordíthatatlan klímafolyamatok indultak el, mert tíz éven belül a másfél fok Celsius küszöbérték fölé emelkedik a globális felmelegedés, és kontrollált nemnövekedés helyett nagyrészt társadalmi összeomlásra lehet számítani. Rengeteg anyagot használunk fel, iszonyú mennyiségű szemetet bocsátunk ki, két Földet aknázunk ki, magyarázta. Ennek egyik oka az szerinte, hogy túl sok ember él a Földön, ezért inkább csökkenteni kellene a népességnövekedést, nem ösztönözni. Pogátsa Zoltán hangsúlyozta: a változtatás elméleti lehetősége ugyan megvan, de olyan politikai gazdaságtani konstellációban élünk, hogy ennek megvalósulása csekély. Megjegyezte: tapasztalatai alapján  érdekes módon a politikai és gazdasági elit inkább hajlandó lenne a változtatásra, és a szegényebb réteg ellenzi ezt. A bajt tetézi, hogy véleménye szerint a zöld átállás még el sem kezdődött, csupán arról van szó, hogy a folyamatosan emelkedő fosszilis állományra jönnek rá extraként a megújuló energiaforrások.

Arról is beszélt a meghívott: általános tévhit, hogy a GDP egy fejlettségi mutató, pedig ez csupán az egy országban adott idő alatt előállított termékek és teljesített szolgáltatások összesített értékét  jelzi. Ugyanakkor szinte mindenki azt gondolja, hogy a kapitalizmust a magántulajdon és a piac fogalmaival lehet meghatározni. Ez azonban szintén nem igaz, hiszen nagyjából hatszáz éve létezik, de magántulajdon és piac már ezt megelőzően  is volt. ”A kapitalizmus annyiban új rendszer, hogy a jövedelem nagy részét nem feléled, hanem ismét beruházod a vállalkozásod növekedése érdekében”, fogalmazott, hozzátéve: naiv, ha valaki azt hiszi, hogy az a minden korábbihoz képest drasztikusan gyorsabb, már-már függőlegessé váló gazdasági növekedés a végtelenségig fokozható. “A gazdaság globálisan nem tud megsokszorozódni, ezért nem létezik fenntartható növekedés”, közölte Pogátsa Zoltán. Ez fenntarthatatlanná válik ugyanis a véges erőforrásokkal rendelkező és a klímaváltozás következményei által sújtott Földön, azonban alternatíva lehet a nemnövekedés (vagyis a növekedés tudatos leállítása) és az újraelosztás, fejtette ki a közgazdász.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában