Projektek

2024.05.17. 09:20

Florin Birta polgármester: Nagyváradot az egyre magasabb életszínvonal érdekében fejlesztjük

Florin Birta polgármester részletesen beszámol az elmúlt négy évben Nagyváradon megvalósított ambiciózus projektekről. Az elhangzottakon túl szeretné megköszönni a nagyváradiaknak, hogy 2020-ban bizalmat szavaztak neki, és június 9-én ismét szavazásra buzdít mindenkit.

Forrás: PNL

Ramona Pașcu

– A 2020–2024-es időszakban a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal folytatta a város korábbi években megkezdett fejlesztését, és olyan intézkedéseket hajtott végre, amelyek országos szinten megszilárdították városunk elismertségét a helyes közigazgatási gyakorlat példájaként. Az ebben az időszakban elért eredmények az infrastruktúra korszerűsítésére, a gazdasági fejlődésre, a környezetvédelemre és a lakosok életminőségének javítására irányultak.

A Nufărul–Ghillányi sugárút
Forrás: PNL

Fontos projekt volt a Nufărul–Ghillányi sugárút teljes rehabilitációja és a hét aluljáró megépítése az új városközpontban, ami pozitív hatással volt a forgalom gördülékenységére. 

A hét aluljáró
Forrás: PNL

Ugyanez vonatkozik a nagyváradi körgyűrűn épülő felüljáróra az egyetem irányába, valamint a Borsi úton már épülőben lévő felüljáróra. A Nagyvárad és az A3-as autópálya közötti út megvalósítása összeköttetést teremt az európai autópálya-hálózattal.

A Nagyvárad és az A3-as autópálya közötti út
Forrás: PNL

Ami a tömegközlekedést illeti, 20 új villamost és 15 hibrid buszt sikerült beszerezni, és további 20 villamosra és 30 elektromos buszra írtak alá szerződést. A villamosvonalak meghosszabbítása és a tömegközlekedés számára kijelölt sávok kialakítása nagymértékben javította a város megközelíthetőségét és az utazás hatékonyságát.

Húsz új villamost vásároltak és további 20 villamosra írtak alá szerződést
Forrás: PNL

Nagyvárad önkormányzata jelentős összegeket fektetett be az iskolák és óvodák felújításába és korszerűsítésébe. Az Onisifor Ghibu Főgimnázium, az Ortodox Gimnázium, a Dacia Iskola vagy a 11-es számú Általános Iskola rehabilitációja csak néhány példa erre. A Nagyváradi Egyetem kampuszán két kollégium építése is megvalósult. Az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) révén a következő években több tucatnyi iskola és óvoda lesz felújítva a városban. Emellett minden nagyváradi tanterem a legmodernebb informatikai eszközökkel lesz felszerelve. Ezek a beruházások megfelelő és ösztönző oktatási környezetet biztosítanak a tanulók számára, hozzájárulva az iskolai teljesítmény növekedéséhez.

Az Onisifor Ghibu Főgimnázium rehabilitációja
Forrás: PNL

Folytattuk az egészségügyi beruházásokat, tudatában annak, hogy a minőségi orvosi ellátás nem lehetséges európai színvonalú egészségügyi infrastruktúra, felújított és megfelelően felszerelt kórházak nélkül. Korszerűsítettük a megyei kórház Dózsa és Coposu utcai épületeit, és támogattuk a legmodernebb orvosi berendezésekkel való felszerelésüket. A megyei kórház ma az ország egyik legmodernebb sürgősségi egységével rendelkezik, és jelenleg egy új integrált poliklinikát létesítünk a kórház udvarán. A Vlădeasa utcai új kórház építésére már aláírtuk a szerződést, és a munkálatok még idén elkezdődnek.

Korszerűsítették a megyei kórház Dózsa utcai épületeit, és jelenleg egy új integrált poliklinikát és parkolót létesítenek a kórház udvarán
Forrás: PNL

Az elmúlt években Nagyvárad az ország gazdasági növekedésének egyik pólusává vált. A magánberuházások azt bizonyítják, hogy városunk egyre vonzóbb e téren: a Nokian Tyres gyárat nyit Nagyváradon, a beruházás becsült értéke 650 millió euró. A Stihl szintén gyárat épít a Borsi úti ipari parkban. Ezek az elmúlt 30 év legnagyobb magánberuházásai városunkban. Ugyanakkor a helyi vállalkozók számára hasznos projekteket valósítottunk meg: a Borsi út és a biharpüspöki vasútállomás között található intermodális áruterminál, a Louis Pasteur utcában a kreatív vállalkozásoknak szánt üzleti inkubátorház, a szolgálati lakásoknak helyet biztosító tömbház építése, a Vár téren létrehozandó vállalkozói központ, valamint a repülőtéri teherforgalmi terminál, partnerségben a Bihar Megyei Tanáccsal.

A Nokian Tyres gyárat nyit Nagyváradon
Forrás: PNL

A zöldterületek bővítése Nagyváradon elengedhetetlen a fenntartható és egészséges városfejlődéshez. Ennek eredményeként jött létre a Barcăului utcai zöldfolyosó, a Ion Bogdan és a Soarelui utcai park, a Grigorescu negyedbeli zöldövezet, a Veteránok Parkja és a Tineretului park, amelyek kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak a nagyváradi polgároknak, függetlenül attól, hogy melyik városrészben élnek. Folytatjuk a város zöld tüdejébe történő beruházásokat új parkok létrehozásával, valamint a meglévők korszerűsítésével.

A Ion Bogdan utcai park
Forrás: PNL

Nagyvárad turisztikai márkája már elismert, és a város eseménynaptára egyre dinamikusabbá válik a FestiFall, a Sounds of Oradea vagy a Középkori Fesztivál elnevezésű rendezvényekkel. Az olyan projektek, mint a Nufărul negyedbeli Városi Kert, az Őssi Termálvizes Fürdő és a Bihar Megyei Tanáccsal partnerségben épülő új multifunkcionális kulturális központ még inkább hozzá fognak járulni Nagyvárad első számú turisztikai célpont mivoltának megszilárdításához, ami egyértelmű előnyökkel jár a nagyváradi polgárok számára. Végül, de nem utolsósorban meg kell említeni a Nagyváradi Aréna sportcsarnoknak az Országos Befektetési Társasággal (CNI) partnerségben történő megépítését, mely eredmény egyértelműen bizonyítja a PNL-vezetésnek a sportinfrastruktúra fejlesztése iránti elkötelezettségét.

A Nagyváradi Aréna sportcsarnok
Forrás: PNL

A nagyváradi önkormányzat elmúlt években elért eredményei egy elkötelezett közigazgatásról tanúskodnak, amelynek sikerült Nagyváradot a városi és gazdasági fejlődés modelljévé alakítania, miközben Románia egyik legszebb városává tette.

Világos elképzelésünk van arról, hogy mit akarunk tenni a továbbiakban; én és a helyi tanácsosjelölt PNL-s kollégáim elkötelezettek vagyunk Nagyvárad további fejlesztése mellett, a magasabb életszínvonal elérése érdekében.

Köszönöm mindannyiuknak a 2020-ban belém vetett bizalmat, és arra kérem önöket, június 9-én ismét szavazzanak, hogy Nagyvárad és Bihar megye folytathassa fejlődését – hangsúlyozta Florin Birta polgármester.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában