Film

2023.11.13. 11:38

Németországban és Franciaországban nyert díjat a Libertate'89 - Nagyszeben című filmdráma

A németországi Cottbusi Filmfesztiválon a FIPRESCI - a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének - díját, a franciaországi Arras Film Festivalon pedig a Kritikusok díját nyerte a hétvégén Tudor Giurgiu rendező magyar koprodukcióban készült Libertate '89 - Nagyszeben című történelmi drámája - közölte a film kommunikációjával megbízott ügynökség hétfőn az MTI-vel.

MTI

A romániai kommunista rezsimet megdöntő forradalom eseményeit feldolgozó alkotás a Nemzeti Filmintézet (NFI) támogatásával készült. Az akciófilmbe illő fordulatokkal teli, hiteles korrajzban erdélyi magyar színészek, köztük Bíró József, Dimény Áron és Deák Zoltán is láthatóak. Tudor Giurgiu magyar-román koprodukcióban készült filmje csütörtöktől látható a mozikban - olvasható a közleményben.
A tájékoztatás szerint a cottbusi zsűri a következő indoklással ítélte a filmnek a díjat: „A forradalom megtapasztalása a képernyőn kényelmetlen és magával ragadó is lehet. A rendezőnek sikerül formát adnia a történelmi káosznak egy olyan film megalkotásával, amely túlmutat a romániai újhullám esztétikáján.”
Korábban a Libertate'89 - Nagyszeben a Szarajevói Filmfesztiválon elnyerte a Nemzetközi Artmoziszövetség különdíját, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon, a TIFF-en a Vodafone Hearts' Award-ot, a legkedveltebb román film díját, a Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon pedig az ökumenikus zsűri díját - olvasható az összegzésben.
Mint írják, 1989. december 22-én, az erdélyi Nagyszebenben egyre több ember megy ki az utcára tüntetni Nicolae Ceausescu kommunista rendszere ellen. Miután Ceausescu egy helikopteren elmenekül Bukarestből, a katonaság átáll a tüntetők oldalára. Véres harcok kezdődnek a forradalmárok, a katonák, a rendőrök és a titkosrendőrség tagjai között. Az ostrom elől való kétségbeesett menekülési kísérletet követően a főhőst, Viorel rendőrkapitányt (Alex-Cornel Calangiu) elfogja a hadsereg, és terrorizmussal vádolják.
Tudor Giurgiu alkotása egy fontos történelmi helyzet és az abban szereplő emberi karakterek hiteles bemutatásán túl akciófilmbe illő fordulatokat, izgalmakat is kínál. A rendező a forgatókönyvet Cecilia Stefanescuval és Napoleon Helmisszel közösen jegyzi. Az operatőr Alex Sterian, a vágó Lemhényi Réka, a sound designer pedig Székely Tamás. Az alkotás vezető producere Oana Bujgoi Giorgiu (Libra Films), koproducere Berger József, magyarországi koprodukciós partnere és a film hazai forgalmazója a Mythberg Films - áll az összegzésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában