Románia

2022.04.06. 10:03

FRISSÍTVE | Személygépkocsi csapódott neki a bukaresti orosz nagykövetség kerítésének

Forrás: Facebook

Agerpres

 

Meghalt egy férfi szerda reggel, miután autójával a bukaresti Kiseleff úton az orosz nagykövetség kerítésének ütközött, és az autó kigyulladt. Rendőrségi források szerint a férfi bizonyos Bogdan Drăghici, az apák diszkriminációja ellen fellépő TATA szülői egyesület elnöke.

 

"Én is ukrajnai vagyok! Csodálatos lenne, ha mindannyian ukránoknak tartanánk magunkat, amíg végre véget nem ér a szörnyű háború, amely az egész emberiséget halálos veszélybe sodorja! (...) Nagyon szomorú, hogy a demokratikus világ nem reagál azonnal és határozottan a béke helyreállítására, hogy gyorsan megbüntesse az ártatlanok vérére szomjazó diktátort, hogy megmutassa, van emberi szolidaritás, hogy nem kerülhet sor az utolsó világháborúra, hogy ezt a bolygót nem pusztíthatják el az emberek, mert a történelem borzalmai nem ismétlődhetnek meg" - írta Drăghici.

 

A férfi szerint, ha most nem cselekszünk mindannyian szolidárisan az emberi civilizáció jövője érdekében, akkor nem lesz több esélyünk, bekövetkezik az apokalipszis. "És mi leszünk a bűnösök, ha nem teszünk meg mindent, hogy bebizonyítsuk, megérdemeljük, hogy benépesítsük ezt a túlterhelt bolygót" - zárta sorait Facebook-bejegyzésében Drăghici. Bogdan Drăghici már többször került összetűzésbe a törvénnyel, szexuális zaklatás miatt bíróság elé állították. A fővárosi rendőrség korábban arról tájékoztatott, hogy szerda reggel 6 óra körül egy személygépkocsi csapódott neki egy nagykövetség kerítésének a Kiseleff úton, majd kigyulladt. A sofőr életét vesztette, és a tűzoltók beavatkozására volt szükség, hogy eloltsák a lángokat. Az ügyet a Bukaresti Törvényszék ügyészsége vizsgálja.


A bukaresti orosz nagykövetség kerítésébe csapódott személyautó vezetője akkor gyújtotta fel magát, amikor a csendőrök megpróbálták kiemelni a járműből - tájékoztatott a Román Csendőrség. "Reggel 6 óra körül egy személygépkocsi vezetője szándékosan és törvénytelen módon behajtott a nagykövetség körüli biztonsági zónába. Útközben a gépkocsi nekiütközött a gyalogosvédő korlátnak, majd folytatta útját a kapu felé, de nem haladt át azon. A nagykövetség védelmét biztosító csendőrök azonnal közbeléptek, és megpróbálták kiemelni a sofőrt az autóból, aki azonban ekkor felgyújtotta magát. Azonnal kihívták a tűzoltókat, hogy a tüzet eloltsák" - olvasható a Román Csendőrség Facebook-oldalán. Ezzel egy időben a hatóságok biztosították a környéket a helyszíni vizsgálatok elvégzése érdekében. "Sem a nagykövetség biztonsága, sem a diplomáciai személyzet testi épsége nem került veszélybe" - említi meg a csendőrség. 

 

Gyúlékony anyagokat tartalmazó tartályok voltak az orosz nagykövetség kerítésének csapódó személygépkocsiban

 

A szerda reggel a bukaresti orosz nagykövetség kerítésének csapódó személygépkocsiban, amelynek sofőrje életét vesztette, gyúlékony anyagokat tartalmazó tartályokat találtak - nyilatkozta az ügyet vizsgáló ügyész. Az első vizsgálatokból az derült ki, hogy a személygépkocsi nekiütközött a nagykövetség kapujának, majd a sofőr meggyújtotta önmagát az autóban ülve - közölte a bukaresti törvényszék ügyésze. Hozzátette, még folyamatban van az esemény rekonstruálása. Az újságírók megkérdezték tőle, hogy terrorista akciónak minősíthető-e a cselekedet. "Erre vonatkozóan jelenleg nincs konkrét bizonyíték, nem tudjuk még megmondani, hogy ez a gesztus a személyes körülményeken kívül mással is összefügg-e" - válaszolta az ügyész.

 

A nyomozást vezető ügyész, a bukaresti törvényszéki ügyészség munkatársa azt mondta, az első nyomok arra engednek következtetni, hogy az autóban levő férfi, miután nekihajtott a kapunak, meggyújtott egy szerkezetet, amely lángba borította a gépkocsi belsejét, és a férfi összeégett. Az autó belsejében gyúlékony anyagok tárolására alkalmas palackokat találtak. Az ügyész hozzátette, a nyomozás jelenlegi stádiumában nem beszélhetnek terrorcselekményről, a férfi tettét személyes indíttatásúként kezelik.

 

Oroszellenes hisztéria

 

Az orosz nagykövetség kerítésének hajtó férfi "robbanásszerű oroszellenes hisztéria" befolyása alatt állt - írta szerdán hivatalos Facebook-oldalára az Orosz Föderáció Bukaresti Nagykövetsége. "A nagykövetség mélységes részvétét fejezi ki azon férfi hozzátartozóinak és barátainak, aki felgyújtotta magát az autójában, miután sikertelenül próbálta betörni a romániai orosz nagykövetség kapuit. Sajnálattal kell megállapítanunk, hogy bármi is volt a sofőr indítéka, ezt a tettet a robbanásszerű oroszellenes hisztéria hatása alatt követte el" - olvasható a bejegyzésben. A román külügyminisztérium közleményben utasította el az orosz diplomáciai képviselet bejegyzését.

 

"A külügyminisztérium elhamarkodottnak, teljes mértékben helytelennek és időszerűtlennek tartja ennek az incidensnek bárminemű minősítését. A MAE elutasítja továbbá, hogy a tragikus incidensnek bármilyen kontextust vagy politikai jelentőséget tulajdonítsanak, és felszólítja az Orosz Föderáció nagykövetségét, hogy a lehető legnagyobb visszafogottsággal javasoljon bármilyen értelmezést, amíg az illetékes hatóságok által folytatott vizsgálat le nem zárul. Amíg a vizsgálat tart, és a román hatóságok nem közölték annak eredményeit, addig minden előzetes kijelentés csak megalapozatlan találgatásnak minősül" - szögezi le a külügyminisztérium az AGERPRES hírügynökséghez eljuttatott közleményében.

 

A MAE ugyanakkor emlékeztet, hogy a romániai illetékes hatóságok február 24-én megerősítették a védelmet az Orosz Föderáció nagykövetsége körül, majd március 5-én tovább erősítették az őrszolgálatot. A külügyi tárca ugyanakkor megismételte, hogy elítéli az ukrajnai Bucsa és más településeken elkövetett gyilkosságokat, amelyekért Oroszországot teszi felelőssé. "Románia álláspontja szerint nagyon fontos, hogy ezeknek a tetteknek minden elkövetőjét kivizsgálják, bíróság elé állítsák és feleljenek a tetteikért" - hangsúlyozza a MAE.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában