Illegális bevándorlás

2024.04.03. 22:21

A legnagyobb svájci párt népszavazást kezdeményez a bevándorlás korlátozásáról

Népszavazást kezdeményez Svájcban a jobboldali Svájci Néppárt (SVP) - az ország legnagyobb pártja -, amely szerint "az ország minden problémáját az ellenőrizetlen bevándorlás" okozza.

MW

Palesztinokat támogató tüntetés a svájci Genfben 2024. március 16-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Martial Trezzini

Az SVP szerdán 114 600 aláírást nyújtott be Bernben a szövetségi kancelláriában a törvény által előírt 100 ezer helyett, az aláírásokat az előírt idő kevesebb mint a fele alatt gyűjtötték össze. 

Az indítványban szerepel az Európai Unióval az emberek szabad mozgásáról megkötött egyezmény felmondása is. 

A párt honlapja szerint "a közbiztonság hiányától a mindennapi közlekedési dugókon át a betegbiztosítási díjak emelkedéséig minden probléma az ellenőrizetlen tömeges bevándorlás következménye." 

A párt által javasolt "fenntartható kezdeményezés" magában foglalja az alkotmány módosítását oly módon, hogy

 "Svájc állandó lakosságának létszáma 2050 előtt ne lépje át a 10 milliót". 

"Ha Svájc állandó lakossága 2050 előtt meghaladja a 9,5 milliót, a kormány és parlament intézkedéseket hoz, elsősorban a menedékjog és a családegyesítés területén, hogy betartható legyen a megszabott felső határ" - áll a javasolt alkotmánymódosításban. 

Az októberi parlamenti választásokon a legtöbb szavazatot megszerző párt szemében állandó lakosnak csak az számít, aki svájci állampolgár vagy legalább egyéves lakhatási engedéllyel rendelkező külföldi. 

A svájci statisztika hivatal szerint 2023. június végén 9 006 664 svájci állampolgár, illetve tartózkodási engedéllyel rendelkező vagy menedéket kérő külföldi élt az országban. 

Nem tudni, hogy mikor lesz a népszavazás, egy kezdeményezés benyújtása és a referendum megtartása között hosszú hónapok, akár évek telhetnek el Svájcban. 

Az SVP szerint felmentést kell kérni a Svájc által aláírt nemzetközi egyezmények egyes rendelkezései alól is, ha azok hozzájárulnak a demográfiai növekedéshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában