Támogatás

2024.04.09. 14:57

Még több önkormányzati támogatás a Festum Varadinumnak

A Nagyváradi Helyi Tanács átvette a megyei önkormányzattól a Festum Varadinum szervezésére átutalt 386 ezer lejt. Így, mivel a helyi tanács is eleve támogatja 150 ezer lejjel a rendezvénysorozatot, ez azt jelenti, hogy a helyi és a megyei önkormányzat összesen 536 ezer lejjel finanszírozza a kulturális felsereglést.

Forrás: Facebook/Festum Varadinum

Pap István

A város költségvetésének a bővítésére vonatkozó javaslatot az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) tartózkodása mellett fogadta el a helyi tanács a keddi azonnali testületi ülésen. Liviu Mihai Sabău Popa szociáldemokrata tanácsos hozzászólásában kifejtette: fenntartásaik vannak ennek a 386 ezer lejnek az átutalásával kapcsolatban, mert a párt megítélése szerint ez az összeg egyfajta jutalom az RMDSZ-nek azért, mert megszavazta a Crișana Népi Együttes feloszlatására vonatkozó megyei tanácsi határozatot. Válaszában Florin Birta polgármester kifejtette, hogy a megyei tanács a tavaly hasonlóképpen támogatta a város kulturális eseményeit, pedig akkor még szó sem volt az együttes feloszlatásáról, tehát semmilyen politikai egyezkedés nem volt már akkor sem. „Nem minden csupán politikai érdekből történik, hanem azért, mert ez a normális. Váradiak vagyunk mindannyian, még ha különböző is a nemzetiségünk, és a megyei, valamint helyi tanács minden egyes alkalommal tiszteletben tartotta ezt a dolgot, amikor a város lakosainak szerveztek eseményeket” – fogalmazott.
Megkérdeztük az ügyben Borsi Imre Lórántot, az RMDSZ megyei tanácsi frakciójának a vezetőjét is, aki elmondta, hogy a Festum Varadinum finanszírozásának és a Crișana Népi Együttes megszüntetésének semmi köze egymáshoz. Még Pásztor Sándor megyei tanácselnök mandátumában volt egy egyezség a pártok között arról, hogy a megyei tanács által a helyi önkormányzatoknak adott pénzügyi visszaosztáskor az összeg feléről a megyei tanács mindenkori vezetősége rendelkezik, a másik feléről pedig a tanácsban lévő pártok döntenek, annak arányában, hogy hány polgármesterük van a megyében. Az RMDSZ tehát gyakorlatilag saját hatáskörben döntött tavaly is és idén is úgy, hogy a visszaosztásokból támogatja a Festum Varadinumot. Ettől teljesen függetlenül van egy megegyezés a megyei tanácsban az RMDSZ és a PNL között arról, hogy a magyar kulturális intézmények sorsát illetően az RMDSZ is beleszól a döntésekbe, annak ellenére, hogy a PNL akkora súllyal bír a megyei tanácsban, hogy egyedül is dönthetne erről. Ezért cserébe azonban az RMDSZ nem szól bele a román kulturális intézményekre vonatkozó döntésekbe, azaz az RMDSZ megszavazza a tanács vezetőségének a román kulturális intézményekre vonatkozó előterjesztéseit. Ezért szavazta meg az RMDSZ a Crișana együttes megszüntetését, nem pedig a Festum Varadinum támogatásáért cserébe, magyarázta Borsi Imre Lóránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában