Postaláda

2024.01.25. 08:29

A magyar kultúra napja az Ady-líceumban

Kirkósa Enikő magyartanár 

A Himnusz születésnapján az Ady-líceum kis- és nagydiákjai a nap első két órájában kedvenc versüket vagy szépprózai olvasmányukat hozták el magyarórára. A 11. A és 11. E diákjai magyar költők versei, illetve magyar dalszövegek közül válogattak olyanokat, melyek megérintették őket. Szóba kerültek a Republic, Ákos, de még a Carson Coma dalszövegei is. A 7. A osztály diákjai kedvenc versükkel érkeztek. Volt, aki felolvasta, volt, aki kívülről mondta választott költeményét. Elhangzottak vidám, tréfás versek is, de hallhattunk honvágyról, hazaszeretetről, emberi sorsról, elkeseredettségről szólókat is, rövidebbeket és nagyon hosszúakat is Petőfi Sándor, Arany János, Ady Endre, Kosztolányi Dezső, József Attila, Szabó Lőrinc, Áprily Lajos, Horváth István, Varró Dániel, Romhányi József művei közül. A diákok elmondták azt is, hogy miért esett választásuk az adott műre, milyen korábbi élmények, hangulatok kapcsolódtak az illető szöveghez, és mindez hogyan hatott a felolvasás vagy az előadás minőségére. 

A nap második felében Boka László, a budapesti Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa tartott előadást a 9–12-es diákoknak. A kutató Ady és Léda váradi megismerkedéséről, majd 9 évig tartó viharos kapcsolatáról beszélt, megmutatva azokat a ritkán látott fotókat, melyek a modern, 20. századi, nagyvilági hölgyről készültek. Az előadó kitért a Lédának dedikált, Váradon megjelent kötetre, kettejük levelezésére, és arra is, hogy a magabiztos, önmagára, költői teljesítményére büszke költő mennyire esendő ember volt, aki megtörten kereste a transzcendenciával való kapcsolatot. A diákok az Ady Endréről szóló eddigi tudásukat sok hasznos információval gazdagították, az esemény pedig egyben méltó megemlékezés is volt „a könnyek asszonyára”, aki Ady Endrét költőként és emberként is kiteljesítette. 

A kultúra-napi programban az Ady-líceum magyartanári kara, Csepregi Imola, Demeter Emőke, e sorok írója, Kirkósa Enikő, Kozma Éva, Sarkadi Viktória magyartanárok irányították a diákokat. 

A Magyar Kultúra Hetének további részében magyar népművészeti tárgyakat állítanak ki a hatodikosok, magyar Nobel-díjasokról készítenek bemutatókat a hetedikesek, illetve a Himnusz szövegéből készülnek illusztrációk, melyeket az iskola főfolyosóján ki is állítunk. A hét záró rendezvényeként közösen énekli el az iskola diáksága legszebb népdalunk, a Tavaszi szél vizet áraszt sorait az iskola előtti téren, a Majomszigeten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában