Beszámoló

2023.11.20. 15:44

Megünnepelték a magyar szórvány napját Réven

Bethlen Gábor erdélyi fejedelem születésének és halálának napját – november 15-ét – a magyar szórvány napjává nyilvánították 2015-ben. Réven e jeles napot immár kilencedik alkalommal ünneplik meg. A református templomban november 18-án, vasárnap tartott rendezvényen a Pro Rév Egyesület megalakulásának huszadik évfordulóját is megünnepelték.

BN-összeállítás

A helyi református templomban tartott istentiszteleten Papp Csaba helyi református lelkipásztor Mózes 2. könyve 14. fejezetének 14-15 versei alapján hirdette az Úr igéjét. „Ez a két rövid igevers, amiben megszólít bennünket a Gondviselő akkor hangzik el, amikor baj, veszedelem van, amikor Izrael népét üldözőbe vették és ott van a Vörös tengernél. A nép félelmében Mózeshez fordul és őt okolják, amiért kihozta őket Egyiptom földjéről, meghalni. Válaszolni nem is Mózes fog az elégedetlen, vádaskodó népnek, hanem maga Isten, aki Mózes száján keresztül útmutatást add. Ha belegondolunk, nagyon sokszor mi is hasonlítunk ehhez a néphez, elégedetlenkedünk és jogtalanul vádaskodunk” – fejtette ki a lelkipásztor. Majd így folytatta: „...egyéni, közösségi, nemzeti szinten legjobb megélni és megtapasztalni azt, hogy az Isten megszólít bennünket, Réven, Partiumban, az anyaországban és azt kéri: maradjatok veszteg, mert Én veletek vagyok! Maradjatok nyugodtan, mert meg fogjátok tapasztalni az Én szabadításomat! Mert már sokszor, amikor a reménységünk elfogyott jött a minden kegyelem Istene és helyre állított mindent, megszabadította a nemzetet” – bátorított a lelkipásztor. 

 

Az igehirdetést követően Hasas János alpolgármester, a Pro Rév Egyesület elnöke mondott köszöntőt. „De miért is fontos szórványban egy egyesület? – tette fel a kérdést. Mert az egyház, az RMDSZ mellett pályázni, eredményeket elérni csak így lehet. A magyar nyelv ápolását, megtartását a révi szórványvidéket célzó kulturális programjaink, a nemzeti öntudat ébrentartását célzó közös tevékenységeink, emlékhelyek avatása, szavalatok a találkozókon mind hozzájárulnak ahhoz, hogy megőrizzük magyar származásunkat, nyelvünket, identitásunkat. Mert tíz év alatt a helyi magyarságunk 850-ről 651-re apadt, azaz közel 200 lélekkel vagyunk kevesebben” – mondta az elnök. Majd felsorolta az eltelt 20 esztendő legfontosabb megvalósításait. Ezt követően mutatta be az előkészület alatt lévő Bersek József babérkoszorús honvéd huszárezredes mellszobrának a modelljét (Deák Árpád alkotása) és a résztvevők megtudhatták azt is, hogy nyomdakészen áll a révi mondákat bemutató könyv. 

A továbbiakban a helyi iskolás gyerekek mutattak be egy rövid, az eseményhez illő kulturális műsort. Czeglédi Gyula, a testvértelepülés Hajdúszoboszló város polgármestere önkormányzatának az üdvözletét tolmácsolta, kiemelve a két település egyre mélyülő kapcsolatát. Szabó Ödön parlamenti képviselő Bethlen Gábor erdélyi fejedelem egyik mondását idézte: „Nem mindig tudjuk megtenni azt, amit kell, de mindig meg kell tenni azt, amit lehet.” Fontos, hogy munkálkodjunk közösségünkért és ezt mindig úgy tegyük, mintha saját magunkért végeznénk – mondta többek között. 

Simon Előd konzul, az anyaország Kolozsvári Főkonzulátusának a nevében mondott köszöntőt. Felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy „a keresztyén atyafiságon túl összeköt bennünket a nyelvünk, a közös múlt és történelem, a tradíciók, a magyarság pozitív értékei és szokásai, és ezen értékek mellett alkotunk egy közösséget, egy nemzetet”. Ezután Meleg Vilmos színművész Csokonai Vitéz Mihály verseiből összeállított műsort mutatott be nagy sikerrel. A templomi együttlét után koszorút helyeztek el a templomkertben álló Turulmadaras emlékműnél.  
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában