Mentés

2022.10.15. 10:11

Bajba jutott hódot mentettek a tűzoltók Váradon

Forrás: Apele Române Crișuri/Facebook

Különleges bevetésben volt részük pénteken a nagyváradi tűzoltóknak: a Körösök Vízügyi Igazgatóság munkatársai értesítették őket, hogy egy hód a váradi vízfő derítőmedencéjében csapdába került. A Körösök Vízügyi Igazgatóság Facebookon közzétett bejegyzéséből kiderül: a hívatlan vendéget először a hidrotechnikai létesítménynél lévő kutyák észlelték, amelyek hangos ugatással jelezték az állat jelenlétét. A hód zavartan úszkált a medencében, az viszont nem derült ki, hogyan juthatott be. Mivel az állat rémültnek tűnt, a vízügyi igazgatóság munkatársai a tűzoltók segítségét kérték a kimentésére. Az akció sikeressége érdekében kiürítették a medencét, a tűzoltóknak pedig egy speciális eszköz segítségével sikerült elfogniuk a hódot, amely rémületében egyáltalán nem mutatkozott együttműködőnek.

A mentési akció pillanatai

Mintegy harminc perces „küzdelem” után azonban sikerült kelepcébe ejteniük, majd szabadon engedték természetes élőhelyén, azaz a Sebes-Körösön. A mentési akciót egy környezetvédelmi biztos is felügyelte, a hód ugyanis törvény által védett fajnak számít. A 19. században a hódok eltűntek Románia területéről, 1998-ban azonban visszatelepítési kampány indult. Ekkor több hódot engedtek szabadon a Maros, az Olt és a Ialomița folyók mentén. Nagyváradon a hódok jelenlétét 2019-ben jelezték ismét, amikor halászok a vízparton hódrágta fatörzsekre lettek figyelmesek. A Váradon megfigyelt hód valószínűleg Magyarországról költözött át.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában