Beruházás

2022.07.01. 14:00

Megszavazták a belényesi körgyűrű meghosszabbítását

A megyeháza dísztermében csütörtök délután rendes havi közgyűlését tartotta a Bihar megyei önkormányzat képviselő-testülete. Valamenyi határozati javaslat el lett fogadva, némelyik az RMDSZ-frakció tartózkodása mellett.

Ciucur Losonczi Antonius

A plénum jóváhagyta a belényesi körgyűrű folytatásaként megépülő 767L jelzésű megyei út Gyalány (764-es számú megyei út) és Belényes (76-os országút) közti szakaszának műszaki-gazdasági mutatóit. A belényesi körgyűrű két kilométerrel lesz meghosszabbítva, Gyalány település felé, menetirányonként egy-egy sávos úttal. Az új szakasz biztosítani fogja az összeköttetést a belényesi körgyűrű és a 764-es számú megyei út (Belényes–Biharrósa–Élesd) között, illetve ezen keresztül lehet majd behajtani a leendő belényesi ipari parkba, magyarázta Ilie Bolojan megyei tanácselnök. „Ezáltal azok, akik Biharrósa felől érkeznek és Vaskohsziklás felé igyekeznek, nem kell többé keresztülhaladjanak Belényesen, hanem ezen a terelőúton haladva elkerülhetik a forgalmi dugókat. Célul tűztük ki, hogy közvetlenül a műszaki-gazdasági mutatók elfogadása után versenytárgyalást hirdessünk a tervezésre és a kivitelezésre, annak reményében, hogy utolérjük a körgyűrűs munkálatokat, melyek ennél sokkal bonyolultabbak, hiszen völgyhidak és felüljárók építését feltételezik. Ennek a leágazásnak viszont csak körforgalmai lesznek, az egyik az ipari park felé, a másik a Gyalány irányába vezető megyei úttal való kereszteződésnél. Elméletileg a beruházást jövő év végéig át kellene adni”, fejtette ki a megyei önkormányzat vezetője. A hatástanulmány szerint egyébként a projekt értéke bruttó 22,3 millió lej, és európai uniós pénzforrásokat pályáznak meg a megvalósítására, a Regionális Operatív Program keretében.

Az egyik előterjesztés az egykori poliklinika épülete, vagyis a megyei tanács majdani székhelye renoválását célzó befektetés műszaki-gazdasági mutatóinak aktualizálását tartalmazta, Bolojan ennek szükségességét azzal indokolta, hogy az utóbbi időben nőttek az építkezési anyagok árai is. Egy másik tervezet arra vonatkozott, hogy Biharszentandráson egy ingatlant két parcellára osszanak. Bolojan reményei szerint ez egy intézkedéscsomag első „eleme”, melyet a nyár és az ősz folyamán több fog követni azon polgármesteri hivatalok támogatása érdekében, melyek pénzalapokat kívánnak megpályázni kerékpárutakat létesítésére. Ezeknek egy jelentős hányada valószínűleg a megyei utak mentén fog kiépülni, ezért bármelyik önkormányzatnak segítséget nyújtanak abban az értelemben, hogy a megye telkeiből a kezelésükbe adnak parcelladarabokat, azzal a műszaki feltétellel, hogy a műút szélessége ne legyen kisebb, illetve oldják meg a vízelfolyást, vagyis vigyék beljebb az árkokat, vagy a bicikliút egy becsövezett sánc felett haladjon úgy, hogy aztán később ez ne okozzon problémát, például ár- vagy belvizet, közölte a megyei tanácselnök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában